25 mensen vonden via mij een passende job

Het verhaal van Sajmir Xhardo, outreachend arbeidsbegeleider bij Jobteam Gent.

“We maken het onmogelijke mogelijk.”

“Mijn werk start waar alle klassieke job- en hulpkanalen stoppen. Ons jobteam helpt de kwetsbaarsten in de stad, zoals daklozen, mensen zonder inkomen of werkervaring. Dat doen we actief: door hen op te zoeken in de daklozencentra, inloopcentra, bij de voedselbedeling, of door bij hen op huisbezoek te gaan. Ze dragen zo’n zware rugzak mee. Vaak hebben ze geen adres, geen bankrekening, geen aansluiting bij de mutualiteit. Wij helpen hen om hun leven weer op de rails te krijgen, via werk.”

“Werk is de sleutel om uit de vicieuze cirkel te raken.”

“Ik heb al 56 mensen individueel begeleid. 35 van hen vonden een job, van wie 25 intussen een jaar of langer aan het werk zijn. Een van hen is een vrouw met een partner en 2 kinderen. Ze sliepen in de daklozenopvang en aten in inloophuizen, en verder hadden ze niets. Ik zorgde ervoor dat ze als schoonmaakster aan de slag kon in het Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain. Na 6 maanden had ze genoeg gespaard om de huurwaarborg van een huis in Ledeberg te kunnen betalen.”

“Een andere cliënt is een man van 60 jaar van Hongaarse afkomst. Hij werkte altijd in het zwart en bouwde dus nooit rechten op. Op een bepaald moment kreeg hij van de gerechtsdeurwaarder het bevel om zijn woning te verlaten. Door hem een stage te laten doen in steenatelier Con Brio, kreeg hij van de VDAB de toelating om in een maatwerkbedrijf te werken. Met dat loon kon hij de uithuiszetting uitstellen en de huur betalen. Hij werkt nog altijd in het atelier en kreeg intussen een verblijfsvergunning voor 5 jaar.”

“Als je in de miserie zit, heb je zo veel andere dingen aan je hoofd.”

“Als sociaal werkers geven we kwetsbare mensen de begeleiding die ze nodig hebben. We leggen de eerste contacten met werkgevers en gaan mee op sollicitatiegesprek. We gaan naar de bank, de mutualiteiten en ondersteunende organisaties. We herinneren cliënten aan afspraken en leggen uit wat er van hen wordt verwacht. Dat is broodnodig, want ze hebben zo veel andere dingen aan hun hoofd, ze missen ervaring of ze durven helemaal niet omdat ze de taal niet kennen.”

“Door onze taalcoaching won ze aan zelfvertrouwen.”

“Taal is vaak een barrière. Om werk te zoeken en te houden, maar evengoed om hulp of informatie te vragen. Daarom werken er in ons jobteam 2 taalcoaches. Als werkzoekenden bijvoorbeeld een voortraject ‘Poets’ bij ons volgen, krijgen ze daarbij taalondersteuning en les in vakjargon. En werkgevers kunnen bij de start een taalcoach op de werkvloer inschakelen. Met pictogrammen en basistaal krijgen starters informatie over taken en afspraken.”

“Dankzij die taalcoaching werkt een Bulgaarse cliënte nog altijd als schoonmaakster in een school. Ze volgde 2 keer per week stipt de lessen. Haar Nederlands is nog altijd beperkt, maar ze maakt zich verstaanbaar en won aan zelfvertrouwen. Daarnaast kunnen we als arbeidsbegeleiders een beroep doen op tolken bij gesprekken. Maar met gebaren en een mix van talen komen we al een heel eind.”

“We beschermen de mensen én het systeem.”

“Tegenover die succestrajecten staat veel miserie. Dat raakt mij nog altijd, maar je mag daar niet te lang bij stilstaan. Je moet vooruit. Als sociaal werkers zijn we er niet alleen om de mensen te helpen. Als we misbruik vaststellen, zijn we er ook om het sociale systeem te beschermen.”

“Sociaal werkers maken de maatschappij beter, zachter en menswaardiger.”

“Het mooiste aan mijn werk? De verbinding. Klassieke organisaties vertrekken van wettelijke maatregelen en kijken dan wie daarin past. Wij werken omgekeerd: we vertrekken van de persoon en zoeken welke hulp er is. Er zijn zo veel organisaties actief om kwetsbare mensen te ondersteunen in de meest uitzichtloze situaties. Elke organisatie heeft zijn eigen focus.”

“Als outreachend sociaal werker verbind je al die initiatieven voor iemand. Je maakt de maatschappij beter, zachter en menswaardiger. En de dankbaarheid die je terugkrijgt, is ongelofelijk.”

Foto campagnemateriaal

Toon de kracht van sociaal werk

Ook jij kan de campagne mee helpen verspreiden: deel de straffe verhalen uit de campagne en toon de kracht van sociaal werk. Er zijn affiches, materiaal voor op sociale media, filmpjes, banners,...

Download campagnemateriaal

Tim

"94 jongeren die uit de boot vallen, hielpen wij in 2023 vooruit."

Bekijk het interview

Olga

"28 niet-begeleide vluchtelingen geven wij bed, bad, brood en begeleiding."

Bekijk het interview

M'hamed

"25 vaders en jongeren werken met mij aan een betere wijk."

Bekijk het interview

Brecht

"9 volwassenen leer ik dit schooljaar lezen en schrijven."       

Bekijk het interview

Erina

"41 mensen met dementie hielp ik het afgelopen jaar"

Bekijk het interview

Sajmir

"25 mensen vonden via mij een passende job."

Bekijk het interview