41 mensen met dementie hielp ik het afgelopen jaar

Het verhaal van Erina Van Beek, maatschappelijk werker bij CM.

“We zien meer en meer mensen met dementie.”

“De dienst Maatschappelijk Werk van het ziekenfonds ondersteunt mensen die geconfronteerd worden met een ziekte of handicap, of extra zorg nodig hebben door ouderdom. Als je bijvoorbeeld juist een diagnose kreeg van de arts, dan stort je wereld vaak in. Onze eerste taak is luisteren, een klankbord zijn.”

“Daarnaast helpen we mensen om hun leven te organiseren in die nieuwe situatie. Wat komt er op hen af? Voor welke hulp en hulpmiddelen komen ze in aanmerking? En hoe kunnen we de draagkracht van de mantelzorger versterken, en de draaglasten verminderen? We hebben geen kant-en-klare oplossing. Wat mensen nodig hebben, verschilt altijd.”

“Ik was het meisje van het groene kaartje.”

“Een ziekte waarmee we alsmaar vaker worden geconfronteerd, is dementie. Zo leerde ik onder andere René kennen: een oudere man met alzheimer die afgelegen woonde en niet veel contact meer heeft met zijn kinderen. Zijn huisdokter had bezorgd naar onze Zorglijn gebeld. En gelukkig maar. Want zijn huis was een puinhoop, alles rook onfris en overal lagen er papieren. Hij at nauwelijks en kwam niet meer buiten.”

“De eerste keren dat ik hem bezocht, hebben we alleen gepraat en gelachen. Ik legde mijn kaartje op de keukentafel en dat bleef daar bezoek na bezoek liggen. Zo herkende hij mij als het meisje van het groene naamkaartje.”

“Eerst bracht ik voor hem alle rondslingerende papieren in orde. Abonnementen die hij nooit gebruikte, onbetaalde facturen en herinneringen. We organiseerden een zorgoverleg met de huisarts, verpleegkundigen en zijn zonen. Samen zorgden we voor extra hulp in huis: om naar de winkel te gaan, te koken en schoon te maken. En iemand om de administratie te doen. Dankzij dat zorgnetwerk woont hij nog altijd thuis.”

“Mensen willen gehoord worden.”

“Wie kwetsbaar is, draagt vaak verschillende lasten mee: ouderdom, ziekte, armoede, psychische problemen, … Ik zie veel ellende. Het leven is ook zo complex. Tegelijk zie ik hoeveel verschil ik als maatschappelijk werker kan maken, door mensen wegwijs te maken in het doolhof van alle zorgmaatregelen en -organisaties. En ik maak het verschil door tijd te maken. Mensen willen gehoord worden, hun verhaal doen.”

“Dat ze mij toelaten en zich openstellen, vind ik heel mooi.”

"Het leukste aan mijn job? Het contact met de mensen. Ik kom echt bij hen thuis, in hun veilige haven. Dat is niet vanzelfsprekend. Op dat moment stellen mensen zich heel kwetsbaar op. Ik kom soms in huizen waar er geen stoel meer vrij is door verzamelwoede, waar alles in de ijskast vies en vervallen is of waar er al maanden helemaal niks in de ijskast staat.”

“Dat ze mij toelaten en zich openstellen, vind ik heel mooi. Dan kan ik ook echt iets betekenen. Daarnaast houd ik ook van het contact met andere zorgspecialisten zoals thuisbegeleidingsdiensten, huisdokters, verpleegkundigen en het OCMW. In het sociaal werk sta je er nooit alleen voor.”

Foto campagnemateriaal

Toon de kracht van sociaal werk

Ook jij kan de campagne mee helpen verspreiden: deel de straffe verhalen uit de campagne en toon de kracht van sociaal werk. Er zijn affiches, materiaal voor op sociale media, filmpjes, banners,...

Download campagnemateriaal

Sajmir

"25 mensen vonden via mij een passende job."

Bekijk het interview

Tim

"94 jongeren die uit de boot vallen, hielpen wij in 2023 vooruit."

Bekijk het interview

Olga

"28 niet-begeleide vluchtelingen geven wij bed, bad, brood en begeleiding."

Bekijk het interview

M'hamed

"25 vaders en jongeren werken met mij aan een betere wijk."

Bekijk het interview

Brecht

"9 volwassenen leer ik dit schooljaar lezen en schrijven."       

Bekijk het interview

Erina

"41 mensen met dementie hielp ik het afgelopen jaar"

Bekijk het interview