94 jongeren die uit de boot vallen, hielpen we in 2023 vooruit

Het verhaal van Tim Vermeiren, oprichter en coördinator van jongerenwerking vzw Erat in Leuven.

“Jongeren kiezen er niet voor om arm geboren te worden”

Al in zijn jeugd was het voor Tim duidelijk dat hij kwetsbare jongeren wilde helpen. “Vroeger bracht ik veel tijd door op een basketpleintje in mijn buurt. Elke dag hingen daar jongeren rond die in armoede opgroeiden, geen warme thuis en geen perspectieven hadden. Ik zag wat dat met hen deed en welke impact dat op hun leven had. Toen al besliste ik dat ik dat wilde veranderen.”

“We bieden kwetsbare jongeren een plek waar ze worden gewaardeerd om wie ze zijn”

Daarom richtte Tim in 2019 vzw Erat op, een jongerenwerking die de moeilijkst bereikbare jongeren helpt hun leven weer in handen te nemen. Erat werkt met jongeren tussen 18 en 28 jaar die weinig of geen kansen kregen en krijgen.

“Al op jonge leeftijd zijn ze met grote problemen geconfronteerd. Ze hebben geen diploma, zijn tegen verschillende maatschappelijke instellingen gebotst, worden van het kastje naar de muur gestuurd en zijn uitgesloten van de huizenmarkt. We bieden ze een veilige plek waar ze zich thuis voelen, gewaardeerd worden voor wie ze zijn en op eigen initiatief met al hun vragen terechtkunnen.”

“Omdat we jongeren vrij laten om ons om hulp te vragen, winnen we hun vertrouwen”  

“Het begint vaak met een simpele vraag, zoals hulp om een cv te schrijven. Meestal blijven ze daarna terugkomen met al hun vragen en problemen. Het voordeel daarvan: door er gewoon te zijn voor hen, winnen we snel hun vertrouwen. Vaak worden de jongeren zo ambassadeurs en brengen ze anderen aan die in de problemen zitten. Dat zorgde er ook voor dat we op 3 jaar heel snel groeiden en nu al een volwassen organisatie zijn.”

“We stimuleren de jongeren ook om hun talenten in te zetten voor anderen. Bijvoorbeeld door zelf iets te organiseren voor de jongeren in de buurt. Op die manier dragen ze hun steentje bij aan de stad.”

“Onze jongeren bepalen en sturen onze werking mee”

Tim koos ervoor de jongeren die hij bereikt ook te betrekken bij de organisatie van Erat. “Dat begint met ze vrij te laten bij de keuze van de problemen die ze met ons willen delen. Ze bepalen ook mee het groepsaanbod. We organiseren niets wat ze niet zinvol vinden.”

“Omdat ze een klik moeten hebben met nieuwe medewerkers, is er ook altijd minstens 1 jongere aanwezig bij sollicitatiegesprekken. En om te laten zien dat we het menen, geven we ze permanente inspraak. Er zitten 2 jongeren in ons bestuur, naast afgevaardigden van hogescholen, universiteiten en de overheid. Zo hebben we bij onze jongeren een heel groot draagvlak.” 

“We maken onze jongeren sterker op alle mogelijke manieren”

Erat zet sterk in op individuele trajectbegeleiding door jongeren bijvoorbeeld aan een opleiding, werk of een woonst te helpen. Maar Tim wil kwetsbare jongeren op alle mogelijke manieren helpen. “We organiseren vormingen die onze jongeren in groep kunnen volgen, bijvoorbeeld rond omgaan met schulden.”

“We stimuleren ze ook tot actief burgerschap om iets betekenisvols te doen of iets voor anderen te organiseren. Zo zamelden ze al kleding in voor daklozen. Met niet-evidente ontmoetingen, bijvoorbeeld met bewoners uit hun buurt, proberen we stigmatisering tegen te gaan. En enkele keren per jaar organiseren we leuke activiteiten waarbij ze hun zorgen even achter zich kunnen laten.”

“Zien dat je voor zo’n jongere een groot verschil maakt, doet deugd”

“Wanneer mijn dag geslaagd is? Ik illustreer dat graag met een voorbeeld. Bij een van onze jongeren werd tijdens een drugscontrole 0,5 gram cannabis ontdekt. Hij werd onderworpen aan een naaktfouille waarbij de politie niets meer vond. Toch werd hij omwille van zijn achtergrond gedagvaard.”

“Omdat de jongere door zijn thuissituatie tijdelijk bij een vriend verbleef, kwam de brief niet tot bij hem en was hij niet op de zitting aanwezig. Plots kreeg hij toch het vonnis in de bus: 6 maanden celstraf en een boete van 8000 euro. Hij kwam met die brief naar ons, heeft nu juridische bijstand en ging tegen het vonnis in beroep. Hij moet nog opnieuw voorkomen, maar zonder onze hulp zat hij nu in de gevangenis.”

Foto campagnemateriaal

Toon de kracht van sociaal werk

Ook jij kan de campagne mee helpen verspreiden: deel de straffe verhalen uit de campagne en toon de kracht van sociaal werk. Er zijn affiches, materiaal voor op sociale media, filmpjes, banners,...

Download campagnemateriaal

Olga

"28 niet-begeleide vluchtelingen geven wij bed, bad, brood en begeleiding."

Bekijk het interview

M'hamed

"25 vaders en jongeren werken met mij aan een betere wijk."

Bekijk het interview

Brecht

"9 volwassenen leer ik dit schooljaar lezen en schrijven."       

Bekijk het interview

Erina

"41 mensen met dementie hielp ik het afgelopen jaar"

Bekijk het interview

Sajmir

"25 mensen vonden via mij een passende job."

Bekijk het interview

Tim

"94 jongeren die uit de boot vallen, hielpen wij in 2023 vooruit."

Bekijk het interview