50 buren werken met ons aan hun fysieke en mentale gezondheid

Het verhaal van Fatima Bouchatoui, educatief medewerker bij Avansa Citizenne en samen met GC Nekkersdal trekker van de Stadsacademie in Laken.

"Education is the most powerful weapon to change the world, zei Nelson Mandela. Dat is ook mijn motto."

De Stadsacademie van Laken is een plek waar buurtbewoners samenkomen en leren over thema's die voor hen belangrijk zijn. De grootste doelgroep zijn vrouwen met een migratieachtergrond. Fatima Bouchatoui vertelt enthousiast over hun project: "Onze deelnemers hebben vaak leerdrempels op niveau van taal en geletterdheid. Hierdoor vallen ze uit de boot in het reguliere aanbod. Twee keer per week komen we samen. Op dinsdag koken we een gezonde maaltijd in onze buurtkeuken NicNac Solidaire in GC Nekkersdal. Iedereen die in de omgeving woont of werkt kan komen lunchen en naar eigen vermogen betalen. Om elf uur hebben we een educatief moment rond fysieke gezondheid. Op donderdag ontbijten we samen en werken we met een coach rond mentale gezondheid."

"Mama's staan in voor de opvoeding, waardoor we ook hun gezinnen bereiken."

Mama's zijn changemakers. Ze kunnen gewoontes en overtuigingen binnen hun gezin veranderen. Die krijgen hun kinderen mee en geven ze op hun beurt door. Dit rimpeleffect maakt werken met mama's zo belangrijk. "Het sociaal netwerk van veel deelnemers is beperkt. De Stadsacademie is hun tweede thuis waar ze openlijk van gedachten kunnen wisselen, ook rond taboes. Ervaren dat anderen hetzelfde meemaken, kan deugd doen. Gedeeld leed is half leed", vertelt Fatima.

"Onze buurtkeuken draait rond gezonde voeding, korte keten, seizoensgroenten, bio, veggie en food waste."

Mensen die niet zo gezond eten door moeilijke levensomstandigheden, leren hier al doende hoe het anders kan. "Veggie koken is bijvoorbeeld niet gewoon vlees weglaten, maar echt smaakvolle maaltijden bereiden", legt Fatima uit. "Vandaag vertelde een voedingsexperte tijdens het educatief moment over de witte boosdoeners: suiker, melk, zout, bloem. We maakten volkoren couscous zonder vlees en bakten wafels met boekweit en hazelnootmelk."

"We nodigen in samenspraak met de groep regelmatig buurtvzw's uit. Op die manier leert iedereen andere verenigingen kennen. De ene keer gaat het over moestuinen, de andere keer wordt er Turks of Palestijns gekookt. We doen ook beroep op de talenten van onze deelnemers zelf. Zo wil iemand breiles geven en ondertussen Nederlandse woordjes aanleren."

"Sociaal werk draagt bij tot het bruto nationaal geluk."

Elke donderdag leren 50 vrouwen samen met een coach over de geheimen van gelukkig zijn, ouderschapsburn-out, geweldloze communicatie, enz. Vrouwen geven aan dat ze zonder deze bijeenkomsten in een depressie waren beland. Door preventief te werken, kan de druk op de gezondheidszorg duidelijk verlaagd worden. "Ik geloof in de veerkracht van mensen en in een gelijkwaardige samenleving", zegt Fatima. "Maar daar moet elke dag hard aan gewerkt worden. Ik draag graag mijn steentje bij."  

"Tijdens een opdracht tekenden de deelnemers hun levenslijn uit. Iemand zette de Stadsacademie bij haar hoogtepunten, door de vooruitgang die ze hier boekt. Een mooi compliment."

 

Foto campagnemateriaal

Toon de kracht van sociaal werk

Ook jij kan de campagne mee helpen verspreiden: deel de straffe verhalen uit de campagne en toon de kracht van sociaal werk. Er zijn affiches, materiaal voor op sociale media, filmpjes, banners,...

Download campagnemateriaal

Davy

"98 mensen kunnen bij mij met al hun vragen terecht"

Bekijk het interview

Anja

"100 medewerkers ondersteunde ik dit jaar bij het toegankelijk maken van hun hulpverlening"

Bekijk het interview

Musti

"58 dakloze jongeren gaven wij opnieuw een thuis"

Bekijk het interview

Gonda

"37 anderstaligen oefenen elke week hun Nederlands met ons."       

Bekijk het interview

Leen

"30 mensen in armoede gaf ik een stem in het klimaatdebat."

Bekijk het interview

Fatima

"50 buren werken met ons aan hun fysieke en mentale gezondheid"

Bekijk het interview