22 nieuwkomers hielp ik met hun rijbewijs

Het verhaal van Senita Giustizieri, maatschappelijk werker bij OCMW Genk.

"Het is een enorm privilege om te mogen werken met gemotiveerde mensen die alles hebben achtergelaten om hier opnieuw te beginnen"

Toen Senita een studiekeuze moest maken, was het volop vluchtelingencrisis. De beelden raakte haar enorm. Ze wilde iets betekenen en ging maatschappelijk werk studeren. Vandaag begeleidt ze niet-Belgen naar een beter leven in ons land. In het OCMW van Genk helpt ze nieuwkomers niet alleen met praktische zaken, maar begeleidt hen ook tijdens hun activeringstraject. Ze leren Nederlands, bouwen een professioneel netwerk uit én kunnen hun rijbewijs behalen. 

"Een job zorgt ervoor dat mensen geen financiële ondersteuning meer nodig hebben en een rijbewijs vergroot die kans op werk."

"Tijdens activeringstrajecten met nieuwkomers, merkte ik op dat het vaak een struikelblok was om geen rijbewijs te hebben. Ik ben trots dat ik dat probleem heb aangepakt", vertelt Senita stralend. Ze stapte ermee naar het OCMW-bestuur en mocht een voorstel uitwerken voor financiële steun, gekoppeld aan voorwaarden. Sindsdien hielp Senita al 22 werkzoekenden aan een rijbewijs. "Ik ben trots op hen. Velen zijn na één jaar de taal al machtig en draaien mee in de maatschappij. Zo weet ik dat ik iets betekend heb voor hen."

"Nieuwkomers empoweren, is mijn passie"

"Veel mensen zijn hun zelfvertrouwen kwijtgeraakt. Ze hebben capaciteiten die ze zelf niet zien. Ik begin altijd met te zeggen dat het woord vluchteling niets is om je over te schamen. Het wijst op kracht en moed om alles te durven achterlaten", beklemtoont Senita. "Het is boeiend en uitdagend om mensen uit zoveel verschillende culturen te begeleiden."

"Ik ben vaak een persoonlijke assistent, omdat nieuwkomers nog geen sociaal netwerk hebben."

Senita en haar teamgenoten zijn voor specifieke doelgroepen het eerste aanspreekpunt voor écht alles. "Een afvalkalender kennen nieuwkomers bijvoorbeeld niet", vertelt ze. "Wij maken hen wegwijs in de Belgische gebruiken en gewoontes. Na het praktische pakken we het mentale aan. We verwijzen hen door naar de juiste organisaties. Mensen op weg helpen, geeft me enorme voldoening. Als sociaal werk niet zou bestaan, dan zou er ook geen financieel en sociaal vangnet zijn. Bovendien zou het aantal daklozen en de criminaliteit sterk toenemen. Wij vermijden dit en zorgen dat nieuwkomers op termijn hun steentje kunnen bijdragen aan onze samenleving."

"Je eigen grenzen bewaken, is belangrijk om niet overspoeld te raken"

Senita krijgt heel veel hulpvragen op één dag. "De mensen die ik begeleid, slaan in paniek als je niet snel reageert. Ze zijn bang om iets verkeerds te doen. Daarom probeer ik iedereen zo snel mogelijk te antwoorden, zonder mezelf te verliezen." Sinds corona is het aantal aanvragen bij het OCMW enorm toegenomen, maar Senita beleeft duidelijk nog altijd heel veel plezier aan haar werk.

Lees ook het verhaal van...

Foto Martine

Martine

"80 daklozen heb ik vorig jaar geholpen"

Bekijk het interview

Foto Sulliman

Sulliman

"1 druggebruiker die ik jaren geleden hielp, is nu mijn collega"

Bekijk het interview

Foto Wendy

Wendy

"10 mantelzorgers hun leven maakte ik deze week lichter"

Bekijk het interview

Foto Veronique

Veronique

"30 kansarme jongeren geef ik elk jaar een toekomst"

Bekijk het interview

Foto Fatih

Fatih

"1.000 kwetsbare jongeren hebben we vorig jaar bereikt"

Bekijk het interview

Foto Philippe

Philippe

"5.000 kinderen vonden vorig jaar hun plek bij ons"

Bekijk het interview

Foto Annelies

Annelies

"11.171 patiënten zijn door ons meer dan hun ziekte"

Bekijk het interview

Toon je trots

Ook jij kan de campagne mee helpen verspreiden: deel de straffe verhalen uit de campagne en toon de kracht van sociaal werk. Er zijn affiches, materiaal voor op sociale media, filmpjes, banners,... 

Download campagnemateriaal