Hieronder kan je veelgestelde vragen vinden over de activeringstrajecten en over de mandatering van de casemanager Zorg binnen de activeringstrajecten. Deze FAQ zijn gebaseerd op het regelgevend kader van het decreet van 8 juli 2022 over de werk- en zorgtrajecten. Kan je geen antwoord vinden op jouw vraag, neem dan contact op met zorgenwerk.zorg@vlaanderen.be. Voor vragen over de arbeidsmatige activiteiten, kan je de FAQ arbeidsmatige activiteiten raadplegen.

Het activeringstraject

Het Departement Zorg beslist over de mandatering van de samenwerkingsverbanden Zorg, die op hun beurt de casemanagers Zorg afvaardigen binnen hun werk- en zorgregio. VDAB beslist over de opstart van een activeringstraject: enerzijds maakt VDAB een inschatting van de cognitieve, medische, psychische, psychiatrische of sociale problematieken, en bijkomende factoren die de kandidaat-deelnemer verhinderen om betaalde beroepsarbeid uit te voeren. Anderzijds schatten ze de doorgroeimogelijkheden (naar betaalde beroepsarbeid) tijdens een activeringstraject in.

Ja, binnen een activeringstraject kan je verschillende rollen combineren. Je kan de rol van casemanager Zorg of van administratief aanspreekpunt van een samenwerkingsverband Zorg combineren met de rol van netwerkcoördinator van een netwerk van dienstverleners en met de rol van dienstverlener. De enige rollen die niet gecombineerd kunnen worden zijn die van casemanager Werk en casemanager Zorg.

Aanvragen van het mandaat

Een mandaat als samenwerkingsverband Zorg kan worden aangevraagd door met de verschillende partners een dossier in te dienen op het moment dat er een mandaatoproep loopt. De huidige mandaten samenwerkingsverband Zorg voor elk van de 17 werk- en zorgregio’s gingen van start op 1 juli 2023 en eindigen op 30 juni 2028. Om de vijf jaar zal er een nieuwe mandaatoproep worden opengesteld die gepubliceerd wordt op de website van het Departement Zorg.

Het is niet meer mogelijk om als individuele organisatie een mandaat als casemanager Zorg aan te vragen. Per werk- en zorgregio wordt er een mandaat toegekend aan een samenwerkingsverband Zorg dat op haar beurt de casemanagers Zorg voor haar werkingsgebied afvaardigt. Elk samenwerkingsverband Zorg wordt gemandateerd voor een periode van vijf jaar. Er zijn in totaal 17 werk- en zorgregio’s. Een samenwerkingsverband Zorg kan ook een mandaat aanvragen voor meerdere aan elkaar grenzende werk- en zorgregio’s.

Mandaatvoorwaarden

ICF of de "Internationale Classificatie van het menselijk Functioneren" is een begrippenkader aan de hand waarvan het menselijk functioneren – en de eventuele problemen in het functioneren van mensen - worden beschreven. Ook omgevingsfactoren worden daarbij meegenomen.

We vragen dat de personeelsleden die de taken van casemanager Zorg zullen uitvoeren voor de organisaties die deel uitmaken van een gemandateerd samenwerkingsverband Zorg, kennis hebben van ICF, omdat:

Alle medewerkers die de rol van casemanager Zorg zullen opnemen in een gemandateerd samenwerkingsverband Zorg en nog niet beschikken over een certificaat van verworven ICF kennis, dienen een door GTB aangeboden verplichte opleiding te volgen om het specifieke VDAB ICF-instrument te leren kennen. Via het evenementensysteem van VDAB kan u raadplegen wanneer de volgende opleidingen gepland staan en kan u zich ervoor inschrijven.

Het samenwerkingsverband Zorg dient de continuïteit van het casemanagement Zorg te garanderen. Dit betekent dat de organisaties die deel uitmaken van het samenwerkingsverband Zorg, samen instaan voor het verzekeren van die continuïteit.

Elke casemanager Zorg van een gemandateerde samenwerkingsverband Zorg dient te beschikken over gecertificeerde kennis van ICF of verbindt zich ertoe die te verwerven aansluitend bij de start van het mandaat van het samenwerkingsverband Zorg. Vanuit VDAB wordt een opleidingsaanbod voorzien om deze kennis te verwerven. Dit aanbod richt zich uitsluitend op medewerkers die opdrachten opnemen in het kader van de activeringstrajecten, en bestaat uit een basisopleiding en een specifiek aanbod betreffende activeringstrajecten.

Toekenning van het mandaat

Het is het samenwerkingsverband Zorg dat gemandateerd wordt, samen met de organisaties die deel uitmaken van het samenwerkingsverband Zorg. De medewerkers van de organisaties die vanuit het gemandateerde samenwerkingsverband Zorg de taken opnemen van casemanager Zorg, dienen te voldoen aan de diploma- of ervaringsvereisten, te beschikken over gecertificeerde kennis ICF (of deze bij aanvang van het mandaat op te doen) en te beschikken over kennis van het aanbod van welzijns- en zorgvoorzieningen (kennis van de sociale kaart).

Activeringstrajecten en casemanagement zorg in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Enkel inwoners van het Vlaams Gewest kunnen deelnemen aan een activeringstraject. Inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen niet deelnemen aan een activeringstraject.

Het casemanagement Zorg wordt opgenomen door gemandateerde samenwerkingsverbanden Zorg die steeds voor een periode van 5 jaar gemandateerd worden voor 17 vastgelegde werk- en zorgregio’s