De ontwikkelde richtlijnen zijn belangrijke instrumenten om voorzieningen te ondersteunen in hun beleid en dagelijkse praktijk. We verwachten dat zorgvoorzieningen hun beleid afstemmen op de gedetailleerde richtlijnen die opgemaakt zijn met het oog op de toekomst. Tegelijkertijd vormen de wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen een belangrijke basis om verdere beleidskeuzes te maken en bepaalde onderdelen ervan in regelgeving of referentiekaders te verwerken.  

Referentiekader geestelijke gezondheidszorg

In 2019 is in samenwerking met de sector, beroepsgroepen en ervaringsdeskundigen een bijgewerkte module 'vrijheidsbeperkende maatregelen' ontwikkeld als onderdeel van het referentiekader.

Dit referentiekader legt de verwachtingen vast waaraan psychiatrische ziekenhuizen en de psychiatrische afdelingen (A- en K-diensten) in algemene ziekenhuizen moeten voldoen, zowel voor minderjarigen als volwassenen.

Recent werd dit referentiekader geactualiseerd om het meer in lijn te brengen met de multidisciplinaire richtlijn die is ontwikkeld door het Steunpunt WVG. De gesprekken met de sector vonden plaats binnen de kwaliteitstafel voor vrijheidsbeperkende maatregelen in de geestelijke gezondheidszorg. De afstemming over de inhoud van deze module vond plaats binnen de Kwaliteitstafel voor vrijheidsbeperkende maatregelen in de geestelijke gezondheidszorg. Op die kwaliteitstafel, samengesteld uit vertegenwoordigers van overheid, koepels, beroepsgroepen en ervaringsdeskundigen, werd besproken welke aanpassingen aan het referentiekader worden aangebracht op basis van de aanbevelingen uit de richtlijnen. Gezien de richtlijnen werden ontwikkeld met zicht op de toekomst, werden dus niet alle aanbevelingen uit de richtlijnen meegenomen in het referentiekader.  De aangepaste module ‘vrijheidsbeperkende maatregelen’ en de richtlijnen is hier te vinden.  

Decreet rechtspositie van de minderjarige

Het decreet betreffende de rechtspositie van minderjarige in de integrale jeugdhulp en binnen het kader van het decreet betreffende het jeugddelinquentierecht wordt momenteel grondig herzien en gemoderniseerd. Het wijzigingsdecreet werd 29 maart 2024 goedgekeurd. Dit decreet is van toepassing op de verschillende sectoren in de integrale jeugdhulp en binnen het decreet betreffende het jeugddelinquentierecht. 

De aanbevelingen uit het onderzoek 'Een rechtspositieregeling voor minderjarigen in gesloten opvang' zijn een belangrijke bron van inspiratie voor deze herziening. Met betrekking tot preventie en het gebruik van afzondering en fixatie, vormt de intersectorale richtlijn voor brede residentiële jeugdhulp de belangrijkste basis. Als gevolg van beleidskeuzes wordt op bepaalde punten afgeweken van deze richtlijn. De meeste bepalingen met betrekking tot de preventie en toepassing van afzondering en fixatie treden in werking op 7 mei 2027.

U kunt de parlementaire documenten op deze webpagina raadplegen.

Kwaliteitsbesluit voorzieningen Vlaams Agentschap Personen met een Handicap

Voor voorzieningen die zorg en ondersteuning bieden aan personen met een handicap, is het kader momenteel vastgesteld in het besluit van de Vlaamse Regering over de algemene erkenningscriteria en kwaliteitszorgnormen voor faciliteiten die opvang, behandeling en begeleiding bieden aan personen met een handicap.

Besluit met betrekking tot de erkenningsvoorwaarden en de subsidienormen voor voorzieningen in de jeugdhulp

In het besluit van de Vlaamse Regering betreffende de erkenningsvoorwaarden en de subsidienormen voor voorzieningen in de jeugdhulp zijn specifieke bepalingen opgenomen met betrekking tot afzondering in de onthaal-, oriëntatie- en observatiecentra, de observatie- en behandelcentra, de centra voor ernstige gedrags- en emotionele stoornissen, en de voorzieningen die de typemodule veilig verblijf aanbieden.