De Sociaalwerkconferentie komt steeds dichterbij en wij kunnen haast niet wachten tot het 5 mei is. Toch blikken we niet enkel vooruit, we kijken ook terug op een geslaagde World Social Work Day.

Volg de Sociaalwerkconferentie online, er is nog plaats!

Je kan op 5 mei ook online deelnemen aan de Sociaalwerkconferentie: sluit aan van bij je thuis of op de werkvloer. Je volgt de openingsshow, interactieve zoomsessies of je kijkt mee via de livestream. Bovendien luister je de hele dag naar Radio Sociale met Joris Hessels en Dominique Van Malder, die heel wat sociaal werkers zullen interviewen.

Bekijk het onlineprogramma en schrijf je in voor 1 mei

 

Sociaal werkers ontmoetten elkaar op World Social Work Day

Op 15 maart stond jij als sociaal werker centraal op World Social Work Day. Een terechte hoogdag om eens te tonen wat sociaal werkers allemaal doen en betekenen voor de mensen met wie ze werken. Daarom organiseerden de regionale platformen Sterk Sociaal Werk uiteenlopende activiteiten: van wandelingen langs sociaalwerkpraktijken, lezingen, en netwerkmomenten tot online webinars. Bijna 1.500 sociaal werkers kwamen elkaar hier tegen.

Daarnaast was de campagne van Sterk Sociaal Werk met onze acht ambassadeurs een groot succes!

Je kan nog even nagenieten van de campagne op www.sterksociaalwerk.be
 

VIEWZ brengt themanummer rond Sterk Sociaal Werk

Magazine VIEWZ bracht een themanummer uit, gevuld met verhalen rond Sterk Sociaal Werk. Koen Hermans, voorzitter van het Vlaams Platform Sterk Sociaal Werk vertelt over zijn engagement en visie op sociaal werk. Daarnaast komen thema's als impact en politiserend werken uitvoerig aan bod.

Lees nu een aantal artikels van VIEWZ gratis via deze link.
 

Podcast: West-Vlaamse sociaal werkers over hun job

Sterk Sociaal Werk West-Vlaanderen maakte naar aanleiding van World Social Work Day een podcast. Sociaal werkers uit verschillende hoeken van het werkveld vertellen over hun job. Waarom kozen ze voor het sociaal werk? Wat drijft hen?

Luister naar de podcast
 

Socius presenteert boek ‘Publiek Gaan: Politiserend handelen in het sociaal werk’

Op de Sociaalwerkconferentie stelt Socius, steunpunt sociaal-cultureel werk, het boek ‘Publiek Gaan! Politiserend handelen in het sociaal werk’ voor. Ze schreven dit boek samen met 50 praktijkwerkers, opleiders en academici in het kader van het actieplan Sterk Sociaal Werk.

Meer informatie over ‘Publiek Gaan!’

Sociaal.Net publiceerde een voorpublicatie uit dit boeiende boek
 

Duidelijke communicatie op de eerste lijn

In tijden van verwarrende coronamaatregelen nam Steven Van Hemelryck van de Gentse armoedevereniging De Zuidpoort, het initiatief om de COVID-regels voor iedereen duidelijk te krijgen. Een straf staaltje communicatiewerk in samenwerking met ervaringsdeskundigen. 

Steven is aanwezig op de Sociaalwerkconferentie, waar hij in met andere praktijkwerkers en beleidsmakers in gesprek gaat over het sociaal werk tijdens en na corona.

Lees het verhaal van Steven in Weliswaar
 

OCMW Beveren pakt onderbescherming aan

Op Sociaal.Net vertellen maatschappelijk werkers van OCMW Beveren over hun zoektocht naar nieuwe wegen tegen onderbescherming. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) nam hen hiervoor mee door een intensief Service-Design-traject. De oplossing: wijs mensen op hun rechten, en werk administratieve drempels weg.

Kirsten Heyrman van OCMW Beveren vertelt op de Sociaalwerkconferentie in de sessie ‘Hulpverlening op mensenmaat pakt onderbescherming aan’ over dit traject.

Lees het artikel op Sociaal.Net
 

Congres: Sociaal werk en Palliatieve Zorg

In het proces van sterven, verlies, verdriet en rouw kunnen sociaal werkers een grote meerwaarde betekenen. In de praktijk zijn ze echter weinig of niet betrokken.

LUCAS – Centrum voor Zorgonderzoek & Consultancy (KU Leuven) organiseert op 31 mei hierover een congres in het Provinciehuis in Leuven. Verschillende sprekers belichten de rol die sociaal werkers (kunnen) spelen in de palliatieve zorg.