Het platform Sterk Sociaal Werk wenst je een gelukkig 2022! Het wordt een spannend jaar vol boeiende activiteiten. Jij bent er toch ook bij?

Sterk Sociaal Werk nodigt uit

We hebben in 2022 heel wat activiteiten op de planning staan. Daar hopen we jou te zien. Pak dus je agenda en markeer daarin alvast 15 maart en 5 mei!

Dinsdag 15 maart is het World Social Work Day. Dat vieren we met allerlei activiteiten in jouw regio, waarbij sociaal werkers in de bloemetjes worden gezet.

Op donderdag 5 mei feesten we verder op de Sociaalwerkconferentie in de Elisabethzaal in Antwerpen. Sociale professionals uit heel Vlaanderen treffen elkaar die dag fysiek (in Antwerpen) of viruteel (via een online platform). Ontmoeten, inspireren en uitwisselen staan centraal.  We kijken ernaar uit om binnenkort het programma met jullie te delen!

Onderzoek impactevaluatie en impactgedreven handelen in sociaal werk

In nauwe samenwerking met het werkveld ontwikkelt een team van onderzoekers van Universiteit Antwerpen, SAM - steunpunt Mens en Samenleving, KU Leuven en Karel De Grote Hogeschool een visie op impactevaluatie in sociaal werk. Ze hopen daarmee het brede werkveld te ondersteunen in de zoektocht naar nieuwe verantwoordingsmechanismen.

Het onderzoeksteam is benieuwd naar jullie ervaringen met impactevaluatie. Op welke manier brengt jouw organisatie haar impact in beeld? Welke aanpak wordt gehanteerd? Wie betrekken jullie? Welke problemen ervaren jullie of waar botsen jullie op?

Deel je ervaringen via deze enquête: samen maken we het verschil

De mensen achter Sterk Sociaal Werk: Murat Badurlu

Ook in het nieuwe jaar stellen we je graag voor aan de gezichten achter Sterk Sociaal Werk. Dit keer ontmoet je Murat Badurlu, beleidsmedewerker jeugdopbouwwerk bij Uit de Marge en lid van de stuurgroep Sterk Sociaal Werk. 

"Sociaal werk gaat over mensen, over de samenleving, over ons mensbeeld. Dat betekent dat we breder moeten kijken dan ons eigen netwerk. We preken te veel voor eigen kerk. Het is belangrijk dat we ook de rest van de samenleving meekrijgen."

Lees het volledige interview met Murat

Heb jij een sterk verhaal over sociaal werk dat gehoord mag worden?

In aanloop naar de World Social Work Day en de Sociaalwerkconferentie zijn we op zoek naar sociale professionals met sterke verhalen. Door deze verhalen een podium te geven in de media zetten we het sociaal werk in de verf, ook bij het bredere publiek.

Ben jij een sociale professional met belangrijke werkervaringen, werkje aan een bijzonder project, of heb je een sprekende visie? En zie jij het zitten om je verhaal te vertellen? Of is er een cliënt die je bijblijft en die samen met jou wil getuigen? 

Trek aan onze bel, samen tonen we dat sociaal werk ertoe doet

Cliënten zijn zeer tevreden over OCMW Gent

Goed nieuws! Het OCMW van Gent krijgt een mooie 8,1 op 10 van zijn cliënten. Dat blijkt uit een tevredenheidsonderzoek bij meer dan 1.700 mensen met een dossier bij het Gentse OCMW.

Lees meer

Boek: diversiteit in het hoger onderwijs

Diversiteit is een maatschappelijke realiteit, toch is deze diversiteit nog vaak afwezig in het hoger onderwijs. Universiteiten en hogescholen zijn zich daarvan bewust. Maar hoe doen we dat, meer diversiteit binnenbrengen in het hoger onderwijs en waar hebben we het dan precies over?

Een boek vol praktijkvoorbeelden uit Vlaanderen en Nederland, dat niet alleen kijkt naar diversiteit binnen de studentenpopulatie, maar ook in het personeelsbestand.

Meer weten over dit boek? Lees hier verder.

Panelgesprek sociaal wonen

Het regionaal platform in Oost-Vlaanderen organiseerde in december een online uitwisseling rond sociaal wonen met enkele  interessante sprekers. Van bewoner tot straathoekwerker en CAW-medewerker, alle invalshoeken van het woonvraagstuk kwamen aan het licht.

Bekijk het gesprek hier

Focusgroep online sociaal werk

Wat maakt digitale sociaalwerkpraktijken inspirerend? Wat werkt en wat niet? Samen met SAM, steunpunt Mens en Samenleving, organiseert de Arteveldehogeschool een online focusgroep om samen stil te staan bij goede praktijken binnen digitaal sociaal werk.

Waar heeft digitaal sociaal werk meer van nodig? Neem deel aan de focusgroep op 17 februari, en laat jouw mening horen. 

Schrijf je in voor de focusgroep

 

Volg Sterk Sociaal Werk ook op Facebook, YouTube en LinkedIn en blijf als eerste op de hoogte van het reilen en zeilen.