We tellen af naar World Social Work Day en de Sociaalwerkconferentie. Maar zover is het nog niet. Dus laten we je graag kennismaken met een aantal gezichten achter Sterk Sociaal Werk en delen we straffe verhalen over sociaal werk uit de media. Al konden we het niet laten om al een tipje van de #worksocialworkday sluier te lichten.

De mensen achter Sterk Sociaal Werk: Nele, Kristien en Marijke

We stellen je graag voor aan een aantal gezichten achter Sterk Sociaal Werk. Elk vanuit hun eigen rol zorgen zij ervoor dat het actieplan en alle geplande activiteiten werkelijkheid worden.

Nele Vanderhulst van Socius is trekker van de actie Politiserend Werken. Ze vertelt gedreven over de politieke opdracht van het sociaal werk: “Sociaal werkers kunnen de samenleving mee vormgeven.”

Lees het interview met Nele

Kristien en Marijke zetten vanuit de Vlaamse overheid mee hun schouders onder Sterk Sociaal Werk. De wisselwerking tussen praktijk en beleid is voor hen een echte meerwaarde: “Dat sociale professionals het beleid scherp houden, vind ik de kracht van sociaal werk.”

Leer Kristien en Marijke kennen
 

Bert Lambeir in Zorgwijzer: “Sociaal werk is per definitie kritisch.”

In het tijdschrift Zorgwijzer vertelt Bert Lambeir, algemeen directeur van de Alexianen Zorggroep Tienen, over zijn roots als sociaal werker en zijn visie op Sterk Sociaal Werk.

“Sterk sociaal werk ploetert kritisch maar constructief mee op de bouwwerf van de samenleving. Sociaal werk is per definitie kritisch: we bewegen ons aan de onderkant van de samenleving en gaan aan de slag met de tekorten van de bestaande structuren.”

Lees het interview met Bert Lambeir
 

Toegankelijk Tienen zorgt voor het algemeen belang

Meer dan twintig jaar op dezelfde nagel slaan: het is weinig belangengroepen gegeven. Toegankelijk Tienen doet het met resultaat. Dankzij hen is er een openbaar toegankelijk toilet in het centrum van de stad. Voorzitter Paul Rabau: “Verenig u, selecteer een paar sterke dossiers en zorg dat je een draagvlak hebt bij de bevolking.”

Ontdek het verhaal van Toegankelijk Tienen bij Weliswaar
 

Cultureghem brengt de buurt samen in de keuken

Een buurt verbinden hoeft niet ingewikkeld te zijn, moeten ze bij Cultureghem gedacht hebben. Wat de doorsneeklant van de bekende zondagsmarkt in de wijk Kuregem in Anderlecht niet wil, halen vrijwilligers van Cultureghem op. Ze verwerken het voedsel in gezonde maaltijden voor de buurt. Op de koop toe nodigen ze uit om mee te koken.

Lees bij Weliswaar hoe Cultureghem verbinding creëert
 

Sociaal werk is overal, ook in de haven

Aan Sociaal.Net vertelt Ann Van der Sypt over haar job als sociaal werker in de haven van Antwerpen. “Ik vraag de zeemannen hoe ik van betekenis kan zijn. De biotoop waarin zij vertoeven is doordrenkt met pure commerce. Ze zijn het niet gewoon dat er iemand zorg voor hen draagt. Als ze geluk hebben, hebben ze een zorgzame kapitein. Maar wij komen echt voor hen op en dat weten ze.”

Lees het volledige artikel op Sociaal.Net
 

15 maart is World Social Work Day: vier het mee in je eigen regio

Op 15 maart vieren we het sociaal werk. De regionale platformen Sterk Sociaal Werk zien je die dag graag op hun activiteiten. De festiviteiten die al vastliggen lijstten we hieronder voor je op.

Impact in de Kempen

Op de Thomas More campus in Geel staat op 15 maart een goedgevuld programma klaar. Maak je klaar voor fijne ontmoetingen met collega sociaal werkers en ontdek sterke praktijken uit het werkveld.

Samen impactvol sociaal werk zichtbaar maken in Leuven

Sociaal werkers creëren verbinding. Ze zetten mensen in hun rechten en geven hen een stem. Maar wat ze doen, is moeilijk aantoonbaar en niet steeds tastbaar. Hoe kunnen we als sociale werk(er) dit ogenschijnlijk ongrijpbare laten zien? Op een feestelijk netwerkevent, gaan praktijkwerkers, docenten en studenten met elkaar in gesprek.

Sociaal bijtanken in Demerland

We brengen sociaal werkers samen over sectoren heen om elkaar te inspireren. Deze informele ontmoetingen moeten nieuwe energie geven om ons als sociaal werker te blijven inzetten voor de meest kwetsbare inwoners.