Op deze pagina vinden jullie een aantal inspirerende praktijken uit Vlaams-Brabant. Wil je zelf een inspirerend initiatief uit jouw regio in de kijker zetten? Neem dan snel contact op!

Samen altijd warmerBurgerinitiatief ‘Samen Altijd Warmer’ bouwt verder op de Warmste Week, dat dit jaar een nieuwe weg is ingeslagen. SAW wil de golf van warme solidariteit, zoals ook bewezen tijdens de eerste lockdown met het initiatief van ‘Leuven helpt’ (stad Leuven), koesteren én verder zetten. Het initiatief verenigt burgers, bedrijven, organisaties en bewegingen in hun doel om geld in te zamelen voor goede doelen in de regio Leuven. In samenwerking met stad Leuven, burgers en trekkers of ‘gangmakers’ uit het middenveld, willen ze acties voor organisaties opzetten van Sinterklaas tot Driekoningen. Een inspirerend initiatief in hoe organisaties door samen te werken, sterker staan dan alleen. Tegelijkertijd doen ze ook een dringend appel aan het beleid. Dergelijke fondsenwerving zou overbodig moeten zijn indien besparingen stoppen en investeringen op gang komen.

Meewerken? Actie opzetten of registeren als goed doel? Graag meer weten?

FermVerspreid in enkele landelijke gemeenten van Vlaams Brabant is Ferm gestart met het Mamadepot. Ondertussen zijn er al mamadepots in Lubbeek, Leefdaal, Meensel-Kiezegem, Begijnendijk en zit er eentje in de pijplijn in Kampenhout. De doelstelling is werken aan duurzaamheid en zorg voor elkaar. Het concept is eenvoudig, maar geniaal. Via een 2de handsaanbod van kleren en speelgoed, zorgen ze voor materiële ondersteuning. Tegelijkertijd zetten ze in op ontmoeting en contact. Ze doen voor beide taken beroep op geëngageerde vrijwilligers. Bovendien werken Mamadepots niet op een eiland. Ze gaan intensieve samenwerkingen aan met lokale partners, zoals Welzijnszorg, gemeente en OCMW, met de lokale middenstand en scholen. Toch wel samen ferm!

Ook aan de slag? Graag meer weten?