Onze plannen voor 2022: ben jij erbij?

Op 21 juni in Wijgmaal (Ferm) gaan we in gesprek met het werkveld over de uitdagingen van vrijwilligerswerk. Er start voor de zomer ook een werkgroep die zich buigt over de druk die digitalisering legt op de nabijheid en toegankelijkheid van sociaal werk.

Na de zomer willen we de regionale dynamieken vastpakken in opvolging van de conferentie om zo Sterk Sociaal Werk terug prominenter zichtbaar te maken in het werkveld. We duiken de regio in en trekken naar Halle en het Pajottenland, Groot Leuven en Demerland. Wil je dat we ook bij jou langskomen? Laat het ons zeker weten aan de regionale tafel of neem contact op via email.

Tenslotte starten we op het einde van het jaar met de voorbereidingen van de WSWD in 2023. Volgend jaar verbinden we terug in Leuven en Demerland. En wie weet ook ergens dicht bij jou?

In Vlaams-Brabant zetten we sterk in op een lokale verankering van Sterk Sociaal Werk. Daarom werken we niet met één centraal platform maar wordt de regio opgedeeld in drie subregio’s: Demerland, Halle-Vilvoorde en Leuven. In elke regio werken ze rond één van de uitdagingen uit het actieplan Sterk Sociaal Werk.

In de subregio’s zijn we bezig om:

  • Gebaseerd op de methodiek van de praktijksafari’s het sociaal werk binnen de Eerstelijnszone Demerland zichtbaarder te maken via een kano die de Demer volgt en op regelmatige momenten aanmeert om in te zoomen op een praktijk, project, of thema eigen aan de regio.
  • In de regio Leuven een platform uit te bouwen waarop sociaal werkers elkaar kunnen ontmoeten, maar waar we ook rond kwesties die ons aanbelangen samenwerken. We gaan op zoek naar antwoorden op de volgende vragen:
    • Hoe kunnen we in deze tijden sociaal werker zijn? Op welke manier kunnen elkaar versterken?
    • Welke rol speelt organisatie, beleid en maatschappij in ons werk en hoe kunnen we dit beïnvloeden?
  • Praktijken en realisaties inzake politiserend werken op een creatieve manier zichtbaar te maken in de regio Vilvoorde-Machelen. Wist je trouwens dat ook vrijwilligers politiserend werken? Je leest er alles over in het onderzoek van Sien Desmet (studente UCLL – Sociale School Heverlee) rond het politiserend vermogen van vrijwilligerswerk.

Benieuwd wat het sociaal werk in Vlaams-Brabant allemaal te bieden heeft? Neem dan zeker een kijkje bij de andere inspirerende initiatieven uit onze regio
Wil je zelf een inspirerend initiatief in jouw regio delen? Neem dan snel contact op!

Bevraging toegankelijkheid

Hoe toegankelijk zijn sociale organisaties volgens jou?

Neem deel aan de bevraging

Meedoen? Contacteer ons

Birgit Goris, voorzitter regio Vlaams-Brabant

Neem contact op

Wendy Broos, ondersteuner regio Vlaams-Brabant

Neem contact op