19 maart 2024 World Social Work Day in Vlaams-Brabant

In Vlaams-Brabant worden in verschillende delen van de regio activiteiten georganiseerd: Leuven, Eerstelijnszone Bravio, Eerstelijnszone Demerland en Eerstelijnszone Grimbergen. Zodra de activiteiten bekend zijn, worden ze hier een voor een toegevoegd.

Eerstelijnszone Demerland

Op dinsdag 19 maart 2024 vieren we voor de vierde keer het sociaal werk in onze regio Demerland op World Social Work met als slogan: Sociaal werk doet ertoe!

ELZ Demerland, Welzijnszorg en de GBO kernpartners bundelden de krachten om de kerngroep voor Sterk Sociaal Werk in deze regio te vormen. Deze groep nodigt jullie uit om elkaar fysiek te ontmoeten en samen op een informele manier te netwerken.

Programma:

 • 12u – 13 u Onthaal met soep en brood
 • 13u – 13.30 u Startschot actief netwerkmoment
 • 13u30 – 15.30 u ‘Stappen en Klappen’
 • 15.30u – 16.30 u Plenaire afsluiter met een drankje

Deze namiddag gaat door in Zaal de Hemmekes te Zichem. We kunnen in grote groep samenkomen en maken tijd om te netwerken. Deelname is gratis maar we vragen je om je in te schrijven via deze link, uiterlijk op maandag 11 maart.

Eerstelijnszone Grimbergen

Op 19 maart kun je in Grimbergen aansluiten voor een feestelijk ontbijt (8u tot 11u) bij zorgboerderij Huppeldepup. Je kan ook een rondleiding op de boerderij volgen!
Deelname is gratis, maar schrijf je wel in voor 11 maart via deze link.

In Vlaams-Brabant zetten we sterk in op een lokale verankering van Sterk Sociaal Werk. Daarom werken we niet met één centraal platform maar wordt de regio opgedeeld in drie subregio’s: Demerland, Halle-Vilvoorde en Leuven. In elke regio werken ze rond één van de uitdagingen uit het actieplan Sterk Sociaal Werk.

In de subregio’s zijn we bezig om:

 • Gebaseerd op de methodiek van de praktijksafari’s het sociaal werk binnen de Eerstelijnszone Demerland zichtbaarder te maken via een kano die de Demer volgt en op regelmatige momenten aanmeert om in te zoomen op een praktijk, project, of thema eigen aan de regio.
 • In de regio Leuven een platform uit te bouwen waarop sociaal werkers elkaar kunnen ontmoeten, maar waar we ook rond kwesties die ons aanbelangen samenwerken. We gaan op zoek naar antwoorden op de volgende vragen:
  • Hoe kunnen we in deze tijden sociaal werker zijn? Op welke manier kunnen elkaar versterken?
  • Welke rol speelt organisatie, beleid en maatschappij in ons werk en hoe kunnen we dit beïnvloeden?
 • Praktijken en realisaties inzake politiserend werken op een creatieve manier zichtbaar te maken in de regio Vilvoorde-Machelen. Wist je trouwens dat ook vrijwilligers politiserend werken? Je leest er alles over in het onderzoek van Sien Desmet (studente UCLL – Sociale School Heverlee) rond het politiserend vermogen van vrijwilligerswerk.

Benieuwd wat het sociaal werk in Vlaams-Brabant allemaal te bieden heeft? Neem dan zeker een kijkje bij de andere inspirerende initiatieven uit onze regio
Wil je zelf een inspirerend initiatief in jouw regio delen? Neem dan snel contact op!

Bevraging toegankelijkheid

Hoe toegankelijk zijn sociale organisaties volgens jou?

Neem deel aan de bevraging

Meedoen? Contacteer ons

Birgit Goris, voorzitter regio Vlaams-Brabant

Neem contact op

Wendy Broos, ondersteuner regio Vlaams-Brabant

Neem contact op