Onze plannen voor 2022: ben jij erbij?

Aflopen periode gingen wij via online praktijksafari's in op o.a. sociaal werk in coronatijden, onderbescherming en toegankelijkheid. Uit de deze sessies en de ontmoetingen met praktijkwerkers, komt wonen naar voren als het thema dat weegt op alle levensdomeinen en waar dus alle sociaal werkers op botsen.

Na een online safari in najaar 2021 hierover, gaan wij in najaar 2022 fysiek op pad, 2 dagen op safari naar praktijken die het woonthema aanpakken: in Gent en in de Vlaamse Ardennen. Met een kleine groep verdiepen wij ons in deze praktijken en gaan wij in gesprek met elkaar over hoe dit inspirerend kan zijn voor anderen.

Ben je daar graag bij? Neem dan zeker contact met ons op.

World Social Work Day 2021

De World Social Work Day in Oost-Vlaanderen stond in het teken van warme en koude solidariteit. Prof. Ignaas Devisch bracht een inleidende lezing over het thema en ging hierover in gesprek met twee praktijkwerkers, Marlies Gailliaert (vzw De Huizen) en Lieven De Pril (regioverantwoordelijke Welzijnsschakels). Onderstaand filmpje vormt de neerslag van de lezing en van het debat dat werd gemodereerd door Sien Volders. 

Praktijksafari's

Het regionaal platform Oost-Vlaanderen organiseert ontmoetingen en digitale praktijksafari’s om sterke praktijken te delen en ervaringen uit te wisselen.

In mei 2020 stond ‘Sociaal werk in coronatijden’ centraal: Vormingplus sprak over Babbelonië 2.0, een project dat ze samen met het Vlaams Agentschap Integratie en Inburgering opzetten. Daarna werden deelnemers meegenomen naar de buurtwerkpraktijk de Meubelfabriek uit de Brugse Poort in Gent. Tot slot werd de jeugdhulppraktijk de Cocon geïntroduceerd. 

Onderbescherming en toegankelijkheid waren de kernwoorden van de praktijksafari in november 2020. Het principe van ‘De Stek’ werd voorgesteld aan de hand van voorbeelden uit Ronse en Denderleeuw. Villa Voortman gaf een toelichting over hun laagdrempelig ontmoetingshuis voor volwassenen met een dubbeldiagnoseproblematiek en OCMW Gent presenteerde hun versterkt welzijnsonthaal.

Wonen was en is één van dé thema’s waarop we in de stuurgroep Oost-Vlaanderen van Sterk Sociaal Werk in alle hoeken van het grote sociaal werklandschap stoten. Op 6 december 2021 organiseerden we daarom vanuit het Platform Sterk Sociaal Werk Oost-Vlaanderen een online safari over de toekomst van (sociaal)wonen.  

Dit resulteerde in een panelgesprek tussen Jonas Devlieger (SVKZ Oost-Vlaanderen), Simon Allemeersch  (maker van de documentaire Achtergrond: Rabot 2) en twee bewoners van Nieuw Gent. Sien Volders (CAW) stelde interessante vragen en zorgde voor mooie overgangen als moderator. 

Deze online safari kan je hieronder herbekijken:

Meedoen? Contacteer ons

Bart Van Bouchaute, voorzitter regio Oost-Vlaanderen

Neem contact op 

Luc De Droogh, voorzitter regio Oost-Vlaanderen

Neem contact op