Wist je dat twee opleidingen sociaal werk dit jaar 100 jaar bestaan? Dat feest, en heel wat andere boeiende seminaries, inspiratiemomenten en webinars, schotelen we je graag voor in deze eerste nieuwsbrief van het najaar.

Sociaal werkers vertellen hun verhaal aan Radio Gaga

Een hele reeks Radio Gaga interviews, maar dan met enkel sociaal werkers? Dat is Radio Sociale! Op de Sociaalwerkconferentie stonden Joris Hessels en Dominique van Malder met hun caravan klaar voor een sociale babbel.

Van justitieassistenten, over OCMW-maatschappelijk werkers, tot vrijwilligers: heel wat sociale professionals passeerden er langs de microfoon om over hun job te vertellen. Benieuwd? Je kijkt de interviews terug op ons Youtube-kanaal.

Het OCMW: van overbevraagd naar onbemand?

Het OCMW-maatschappelijk werk staat onder druk. Vacatures geraken moeilijk ingevuld, terwijl eerst de pandemie en nu de oorlog in Oekraïne voor extra werkdruk zorgde. Daarnaast is er ook de woon- en energiecrisis.

Op donderdag 6 oktober nodigen de Federatie van Vlaamse OCMW maatschappelijk werkers en VIEWZ in Brussel sprekers uit de politiek, het beleid en het werkveld uit om in dialoog te gaan over mogelijke oplossingen. Er zijn bekende namen bij zoals Vlaams minister Matthias Diependaele, minister van pensioenen Karine Lalieux en de Vlaamse zorgambassadeur Candice De Windt.

100 jaar opleiding sociaal werk

Wist je dat de opleidingen sociaal werk aan de Erasmushogeschool Brussel en UCLL 100 jaar bestaan?

Ben je alumnus aan de opleiding sociaal werk UCLL? Vier dan mee feest op zaterdag 15 oktober. Ontdek hun feestelijk alumni-event voor het 100 jaar bestaan.

Vier je op donderdag 6 oktober graag mee de 100ste verjaardag van de opleiding sociaal werk aan de Erasmushogeschool in Brussel? Bekijk het Facebookevent.

Van mijncité, over bijna-doodervaring tot sociaal werker: het straffe parcours van Mustafa Harraq

Op papier is Mustafa Harraq (54) sociaal werker en levensloopbaancoach bij de vakbond ACV. In realiteit is hij zeven op zeven beschikbaar voor al wie het in Limburg moeilijk heeft. Waar hij de energie haalt? Uit zijn levensgeschiedenis.

Benieuwd naar zijn bijzondere verhaal? Lees het interview op Sociaal.Net

Spraakmakers over prangende maatschappelijke thema's

Hoe ga je als sociaal werker om met racisme en discrminatie? Hoe stem je beleid af op ervaringskennis? In een boeiende webinarreeks nodigen SAM, steunpunt mens en samenleving en Sociaal.Net dit najaar verschillende spraakmakers uit om hun verhaal te doen.

Op donderdag 15 september vertelt Sibo Kanobana (UGent) over witte dominantie in het sociaal werk. Hoe worden sociaal werkers van kleur daarmee geconfronteerd? En welke invloed heeft het voor de toegankelijkheid van het aanbod voor mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie?

Lees het interview op Sociaal.Net

Op donderdag 20 oktober bespreekt de Nederlandse Belg Tim ‘S Jongers de kracht van ervaringskennis. De wereld van het beleid is gesloten voor de ervaringen van kwetsbare mensen. Analyses en discussies zijn er vaak heel abstract. De mensen over wie het gaat, komen amper in beeld. Kan de opwaardering van ervaringskennis hier verandering in brengen?

Burgerinitiatieven en de kracht van plekken

Een plek doet wat met mensen. Mensen doen wat met plekken. Op donderdag 22 september brengt Socius in beeld op welke manier burgerinitiatieven nieuwe sociaal-culturele plekken doen ontstaan of hoe plekken mensen kunnen mobiliseren.

In De Blikfabriek in Antwerpen ontdek je de verhalen van burgerinitiatieven De Grote Verbouwing, Ons Buurtpunt, MolenWest Square en De Blikfabriek zelf. Hoe kwam hun project tot stand? Hoe werken ze samen met de overheid en buurtbewoners?

Start het traject politiserend handelen in jouw organisatie

Wil jij aan de slag met politisering? Dit najaar organiseert Socius het traject ‘Politiserend handelen in het sociaal-cultureel werk’. Tijdens drie bijeenkomsten (van oktober tot december) ontdek je onder andere hoe je jouw thema op de publieke agenda krijgt, hoe je strategisch actie voert en ga je aan de slag met een case uit je eigen organisatie.

Ben jij klaar om politisering van de theorie naar de praktijk te vertalen?

Sterk sociaal werk in je buurt

Wissel jij graag van gedachten met andere sociale professionals? Ga je graag mee het gesprek aan over thema’s zoals nabijheid, digitalisering, impact… of één dat jij zelf aanbrengt? Sluit je dan zeker aan bij het platform Sterk Sociaal Werk in jouw provincie!

Elk regionaal platform organiseert het komende jaar terug allerlei activiteiten. En ze vangen graag signalen op over wat er beweegt in het sociaal werk, om samen te werken aan een oplossing.

Maak kennis met de regionale platformen