Het belang van sociaal werk: je kan er niet omheen. Sterk Sociaal Werk blijft die boodschap mee uitdragen. En ook in de media krijgen thema’s als armoede en het tekort aan sociaal werkers de broodnodige aandacht.

Tekort aan sociaal werkers krijgt veel aandacht

De media besteden de laatste maanden regelmatig aandacht aan het belang van en het tekort aan sociaal werkers. Het verschil dat sociaal werkers maken kwam in beeld bij Terzake, waar een aantal maatschappelijk werkers van het OCMW over hun job vertelden.

Maar wat zegt dat tekort aan sociaal werkers dan over onze samenleving? Peter Raeymaeckers, docent aan de master sociaal werk bij UAntwerpen, schreef er een opinie over in De Standaard.

Ondertussen laat ook Sterk Sociaal Werk het thema niet liggen. We nemen het op als extra actie. We brengen je op de hoogte zodra de concrete plannen vastliggen. Blijf dus zeker deze nieuwsbrief volgen.

Verhalen uit het OCMW

Maatschappelijk werkers die een platform krijgen om te vertellen over hun job en wat die voor hen betekent? Dat zien we graag.

Michelle Ginée is recent columniste geworden bij Sociaal.Net. Ze werkt bij het OCMW in een grote stad en doet haar werk vol overtuiging. In haar eerste column vertelt ze over de emotie die ze regelmatig voelt bij haar werk: woede. En dat is veel positiever dan het klinkt.

Lees de column van Michelle

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG)  geeft regelmatig het woord aan OCMW maatschappelijk werkers. In OCMW-verhalen vertellen zij hoe ze hun werk ervaren. Meest recent gaf Oksana Neyrinck inkijk in hoe zij de balans tussen vertrouwen en controle vindt: “Je bouwt een vertrouwensband op met mensen, maar moet toch streng de regels toepassen die voor iedereen gelden.”

Lees het verhaal van Oksana

World Social Work Day 2023: sociaal werk in de kijker

Pak je agenda erbij, want op 21 maart 2023 vieren we opnieuw World Social Work Day. Onze regionale platformen organiseren die dag doorheen heel Vlaanderen en Brussel allerhande activiteiten.

We zetten die dag ook graag het sociaal werk in de kijker. Daarom zoekt Sterk Sociaal Werk nieuwe gezichten voor een campagne. We zoeken bevlogen sociaal werkers die enthousiast kunnen vertellen over hun werk.

Ken jij een sociaal werker die straf werk doet? Iemand die vol overtuiging vertelt over hoe belangrijk deze job is? Stuur ons dan zeker een mailtje met de naam, werkplaats en korte omschrijving van deze sociaal werker.

Armoede in de schijnwerpers

Door de energiecrisis staat armoede meer dan ooit in de schijnwerpers. Niet alleen werden er allerlei acties georganiseerd op de Werelddag van het Verzet tegen Armoede op 17 oktober. Ook in de media kreeg het thema de nodige aandacht.

Sociaal.Net ging in gesprek met het Netwerk Tegen Armoede (lid van de stuurgroep Sterk Sociaal Werk) over hoe zij alle aandacht ervaren. “De energiecrisis is een kantelmoment: plots ervaart een veel grotere groep dat armoede om de hoek loert. Het is een centraal thema geworden.”

Lees het interview

Ook de Warmste Week gaat met dit thema aan de slag en staat dit jaar in teken van kansarmoede. Maar wat is dat eigenlijk? Cindy Van Geldorp van het Netwerk tegen Armoede ging op bezoek bij Linde Merckpoel om het uit te leggen.

Bekijk de video

Gezocht: projecten met een warm hart voor een zorgzame samenleving

vzw Oikonde Leuven bekroont met de Megafoon-prijs initiatieven die bouwen aan meer verbondenheid en solidariteit binnen de samenleving. Ben jij het project dat zij zoeken? Stel je kandidaat en maak kans op maar liefst €15.000!

Meer info over wie in aanmerking komt en hoe je je kandidaat stelt

Trefdag sociaal-cultureel volwassenenwerk

Op 17 november organiseert Socius de jaarlijkse trefdag sociaal-cultureel volwassenenwerk. Dit jaar is het thema: wij-zij denken.

Wat gebeurt er als gesprekken alleen nog in echokamers van gelijkgezinden plaatsvinden? Wat met polarisatie, desinformatie en segregatie? En vooral: hoe kan sociaal-cultureel werk vanuit zijn verbindende, kritische en laboratoriumrol een verschil maken?

‘Gluren bij de buren’ met Demos

Eens over het muurtje kijken bij andere cultuur-, jeugdwerk- en sportorganisaties?

Op 8 november komen lokale netwerken vrijetijdsparticipatie samen in Hasselt tijdens de netwerkdag van Demos. Je ontdekt er onder andere de verhalen van regionale samenwerkingen, sociaal-sportieve praktijken en participatief theater.

Broodje Sociaal

Onderzoeksforum Sociaal Werk Antwerpen brengt onderzoek en werkveld samen tijdens een lunchseminarie met de toepasselijke naam: Broodje Sociaal.

Op 10 november stelt Liesbeth Naessens er haar proefschrift voor. Op basis van vier case studies in diverse praktijken van sociaal werkers in en rond de gevangenis bekeek zij op welke manier het forensisch welzijnswerk een mensenrechtenbenadering kan realiseren.

Klimaatbeleid: dat moet en kan sociaal

Hoe ziet sociaal klimaatbeleid eruit? Welke goede voorbeelden zijn er al? En hoe betrek je mensen in armoede bij het vormgeven ervan? Dat en meer ontdek je op 17 november bij de herfstschool van Denktank Minerva en Reset.Vlaanderen.