Sterk Sociaal Werk laat niemand achter. Dat is dit jaar het motto van de World Social Work Day. In heel Vlaanderen en Brussel zijn er op dinsdag 16 maart online events en activiteiten. 
De World Social Work Day is nu al een succes! 

Volg Sterk Sociaal Werk vanaf nu ook op FacebookLinkedIn en YouTube.

Polarisering en sociaal werk

Christophe Busch, expert polarisering-radicalisering én drijvende kracht achter het Hannah Arendt Instituut (en voormalig directeur van Kazerne Dossin), geeft op 16 maart een lezing over ‘Polarisering en sociaal werk’. Een initiatief van het Regionaal Platform Antwerpen, samen met oud-studenten van Thomas More Hogeschool. 

Dinsdag 16 maart - 19u

Wandelen met een sociale professional

 39 burgemeesters, schepenen, parlementsleden, directeurs en bedrijfsmensen gaan in Limburg tussen 8 en 16 maart coronaproof op wandel met een sociale professional. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding Wouter Beke wandelt op 15 maart mee. 
Het Limburgs Platform Sterk Sociaal Werk hoopt de harten van beleidsmakers warm te maken voor sociaal werk en weerklank te krijgen op sociale media.
Alles voor #sterksociaalwerk! 

Ignaas Devisch: warme en koude solidariteit

Sinds enkele jaren is het 'bon ton' om denigrerend of cynisch te doen over mensen die ‘het goede’ doen. Solidariteit wordt weggezet als ‘niet langer van deze tijd’. Ethicus Ignaas Devisch (UGent) gaat op 16 maart tijdens een webinar in op die evoluties.
Door het onderscheid tussen zogeheten warme en koude solidariteit in herinnering te brengen, volgt een analyse over voordelen en valkuilen van empathie.
Deze webinar is een organisatie van het Regionaal Platform Oost-Vlaanderen, HoGent en Arteveldehogeschool. 

Digitalisering in het sociaal werk

Digitalisering is een hot issue, zeker sinds de coronacrisis. Twee regionale platformen organiseren op 16 maart een webinar over digitalisering in het sociaal werk.
In Limburg is dat onder de noemer ‘Nabijheid in een digitale wereld’.
Vlaams-Brabant (Leuven) focust op ‘Samen dichten we de digitale kloof’. 

Dinsdag 16 maart - 14u
Dinsdag 16 maart - 19u30

Straf sociaal werk in Brussel

Op de World Social Work Day verzamelt het Regionaal Platform BXL straf sociaal werk uit Brussel. Van strijden tegen racisme in Matongé tot coderen voor kinderen in Kuregem. Ontmoet enthousiaste sociale professionals tijdens een gratis webinar om 19.30u. 

Meer webinars

Er zijn op 16 maart nog andere webinars gepland:

  • Vlaams Brabant - Vilvoorde/Machelen organiseert om 12u een lunchwebinar rond politserend werken. 
  • In Antwerpen hebben ze het om 13.30u over sterk sociaal werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.
  • Vlaams Brabant - regio Demerland buigt zich om 13.30u over samenwerken op de 1ste lijn. 

Foto's in West-Vlaanderen

Het fotofestival Track & Trace zorgt van 13 maart tot 25 april voor een visueel feest in Kortrijk. In de schoot van dit festival werkten 80 lokale fotografen aan een interactief sociaal project. De 80 fotografen werden in contact gebracht met organisaties uit het ruime sociale werkveld.
Fotografie als brug tussen welzijn, cultuur en onderwijs. In West-Vlaanderen doet men een warme oproep naar sociaal werkers om het fotofestival te bezoeken. 

Sociale media

Er is op Facebook een event voor de World Social Work Day. Momenteel lieten al meer dan duizend mensen weten dat ze aanwezig zullen zijn. Dat moeten er meer worden! Laat zien dat je meedoet. Duid hiervoor op het event aan dat je gaat. Deel het met vrienden en collega’s en vertel het verder. 
Voor alle activiteiten, verslagen, foto’s en aankondigen op sociale media gebruiken we de hashtags #sterksociaalwerk, #worldsocialworkday2021 en #wswd21. 

YouTube

Sterk Sociaal Werk heeft ook een eigen kanaal op YouTube. Op dit kanaal vind je de video’s van onze gesprekken over politisering, solidariteit en digitalisering. Ook de interviews met sociale professionals die het regionaal platform Antwerpen liet maken door StampMedia komen op YouTube.