Er beweegt veel in het sociaal werk. Dat heeft de succesvolle Sociaalwerkconferentie nog maar eens bevestigd. We blikken graag terug op deze verbindende dag en kijken vooruit naar wat nog komt in deze laatste nieuwsbrief voor het begin van de zomer.

Dit was de Sociaalwerkconferentie

Sociaal werk doet ertoe. Dat maakte de Sociaalwerkconferentie op 5 mei duidelijk. 1.300 sociale professionals volgden live en online een uiterst divers en sterk inhoudelijk programma. Wij vonden het een geslaagde dag vol ontmoeting. Een dag waarop bleek dat het werkveld meer verbonden is dan je soms zou denken.

Proef mee van de sfeer en bekijk de foto’s van de conferentie in het Elisabeth Center in Antwerpen. Of blik inhoudelijk terug door een kijkje te nemen bij de presentaties van de verschillende inhoudelijke sessies.

Kernboodschappen van de conferentie

In aanloop naar de Sociaalwerkconferentie stelde het platform Sterk Sociaal Werk Vlaanderen een aantal kernboodschappen op. Boodschappen die we de praktijk en het beleid op het hart willen drukken.

Lees de kernboodschappen

Tekort aan sociaal werkers in de media

Wordt sociaal werker een knelpuntberoep? Sociaal.Net bracht op 5 mei een artikel rond deze vraag. Hoe kijkt Sterk Sociaal Werk daarnaar? Wat hebben de VVSG, de nieuwe zorgambassadeur en VDAB daarover te zeggen? Lees het artikel van Sociaal.Net.

Het tekort aan sociaal werkers is een signaal dat ook in het Vlaams Parlement en de bredere media opgepikt werd.

Bekijk het debat in het Vlaams Parlement (vanaf 2u51)

Lees het artikel in De Standaard

Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

Ontdek ‘politiserend werken’: basisvorming en train the trainer

Op de Sociaalwerkconferentie presenteerde Socius, steunpunt sociaal-cultureel werk, het boek ‘Publiek Gaan! Politiserend werken in het sociaal werk’. Dit boek is nu de basis van twee vormingen.

Ben je sociaal werker en wil je ontdekken hoe jij je kritische, politiserende rol effectief kan opnemen? Schrijf je in voor de basisvorming op 20 juni.

Wil je vanuit jouw organisatie verder aan de slag met politiserend werken en andere professionals aanmoedigen en begeleiden om hun politiserende rol op te nemen? Volg dan de ‘train the trainer’ opleiding op 27 juni.

Ook in Nederland staat politiserend werken op de agenda

Op het Nederlandse webplatform Sociale Vraagstukken lees je nu een opinie van Bert Lambeir, algemeen directeur van de Alexianen Zorggroep Tienen. Hij breekt een lans voor politiserend sociaal werk: “Sociaal werk is een breekijzer om verandering te forceren.” Deze opinie staat ook in het boek ‘Publiek Gaan! Politiserend werken in het sociaal werk’.

Lees de opinie op Sociale Vraagstukken

Jeugdwerk komt samen tijdens GENERATIE 2030 in Antwerpen

Wil je verandering voor de volgende generatie kinderen en jongeren rond ruimte, recht op vrije tijd en mentaal welzijn? De Ambrassade ook! Op 7 juni organiseren ze ‘GENERATIE 2030’ in hetpaleis in Antwerpen. Werk jij met jongeren? Laat je dan inspireren, leer nieuwe mensen kennen en zet je schouders onder de wegen naar verandering.

Opvallend: familie bezoekt Sociaalwerkconferentie

Op de Sociaalwerkconferentie stonden heel wat boeiende sprekers op het podium. Maar ook in het publiek vielen allerlei interessante mensen te spotten. Zoals dit gezin van sociaal werkers. Ze werken alle drie in de sociale sector: de mama is coördinator van de Mamadepots van Ferm, de papa is docent aan Hogeschool UCLL en hun dochter is sociaal werker en doctoraatsonderzoeker LUCAS KULeuven in samenwerking met Jeugdzorg Emmaüs. Dat vroeg om een foto.

Sterk Sociaal Werk bij jou in de regio

Wissel jij graag van gedachten met andere sociale professionals? Ga je graag mee het gesprek aan over thema’s zoals nabijheid, digitalisering, impact, … of één dat jij zelf aanbrengt? Sluit je dan zeker aan bij het platform Sterk Sociaal Werk in jouw provincie!

Elk regionaal platform organiseert het komende jaar terug allerlei activiteiten. En ze vangen graag jouw signalen op over wat er beweegt in het sociaal werk, om samen te werken aan een oplossing.

Maak kennis met de regionale platformen