Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en er beweegt al terug van alles binnen Sterk Sociaal Werk. We schotelen je ook in 2023 weer allerlei activiteiten voor en hebben zelfs al nieuws over 2024.

Een Europese Sociaalwerkconferentie

Je leest het hier als eerste: er komt een Europese Sociaalwerkconferentie. In de eerste helft van 2024 neemt België namelijk het EU-voorzitterschap waar. Om onze stempel te drukken op dit voorzitterschap, organiseert Sterk Sociaal Werk een Europese Sociaalwerkconferentie. Want ook op Europees niveau, wordt veel sociaal beleid geschreven. Met de sterktes van het Vlaamse sociaal werk zullen we andere landen proberen inspireren en Europese kennisuitwisseling aanmoedigen. Binnenkort meer!

Lunch & Connect in Brussel

Het Brusselse platform Sterk Sociaal Werk wil in 2023 sociaal werkers blijven verbinden. Ze starten daarom met een reeks netwerkactiviteiten onder de noemer ‘Lunch & Connect’. Het zijn informele ontmoetings- en inspiratiemomenten voor sociaal werkers, mét een hapje en een drankje, telkens in het huis van een Brusselse Sociaalwerkpraktijk.

Op dinsdag 7 februari 2023 vindt de eerste Lunch & Connect plaats, van 12u00 tot 14u00 bij vzw Zonnelied, een dienstverleningscentrum voor personen met een beperking.

Meer info en inschrijven

Inspiratiedag Sociaal Werk en Sociaal Beleid

Op 6 februari organiseert de Faculteit Sociale Wetenschappen van KULeuven de derde inspiratiedag Sociaal Werk en Sociaal Beleid. De focus ligt op klimaatverandering en de vragen: hoe kunnen we het klimaatbeleid vormgeven? Wat zijn effectieve steunmaatregelen om financieel kwetsbare doelgroepen mee op de klimaatkar te trekken?

Inschrijven kan nog tot vrijdag 27 januari.

Webinar: de opkomstplicht afgeschaft, wat met de stem van kwetsbare groepen?

De lokale verkiezingen in 2024 zullen er helemaal anders uitzien. De opkomstplicht is namelijk afgeschaft. Uit tal van onderzoeken blijkt dat vooral mensen in een kwetsbare positie op de verkiezingsdag thuisblijven. Daardoor dreigen politici hun belangen minder op te nemen. Voor sociaal werkers is het dus zaak om ervoor te zorgen dat deze mensen wél gaan stemmen.

Op 9 februari doet expert politieke communicatie Reinout Van Zandycke uit de doeken hoe jij als sociaal werker mensen tot aan de stembus krijgt. Het webinar wordt georganiseerd door SAM, steunpunt Mens en Samenleving en Sociaal.Net.

Meer info en inschrijven

Sociaal werkers vertellen hun verhalen

Maatschappelijk werker Michelle Ginée schrijft over Yousef, die een van haar eerste cliënten was bij het OCMW. Ondertussen is hij haar collega. “Met het verhaal van Yousef wil ik bewijzen dat er nog solidariteit is in Vlaanderen. Het helpt mij alvast om het geloof in de mensheid niet helemaal kwijt te geraken.”

Lees de column van Michelle

Kaat Hermans, eerst straathoekwerker en nu signaalwerker, vertelt het verhaal van een dakloze man, die ze in Gent ontmoette. “Lichten weerkaatsen op zijn uitgeregende gezicht. Of zijn het tranen?”

Lees de column van Kaat

BRO-congres: op weg naar volwassenheid

Werk je met jongeren? Dan is het BRO-congres iets voor jou. Dit nieuwe netwerkevent wil ervaringen en praktijken in de kijker zetten die jongeren op weg naar volwassenheid vanuit verschillende sectoren ondersteunen.

Op 8 februari krijgen jongeren het woord en kun je kiezen uit workshops over thema’s zoals onderwijs, GGZ, tewerkstelling, en meer.

Meer info en inschrijven

Model De Stek: laat je inspireren

Hoe voorkom je dat mensen hun rechten niet kennen of opnemen? Hoe doe je dat lokaal, informeel en menselijk? Hoe kan je lokaal samenwerken met verschillende organisaties? Het Model De STEK biedt op deze vragen een antwoord.

Benieuwd hoe dit werkt? Op 16 februari ontdek je Model De Stek en de ervaring van STEK-praktijken van SAAMO.

Meer info en inschrijven

Zwijgen, over armoede, is geen optie

Hoe veel erger moet armoede worden voor het beter wordt? Socioloog Wim Van Lancker schoof aan bij de podcast Zwijgen Is Geen Optie. Een diepgaand gesprek over armoede en wat we eraan kunnen doen.

Bekijk het gesprek