We leven in een superdiverse samenleving. Die superdiverse context wordt binnen sociaalwerkorganisaties niet altijd weerspiegeld.
We willen sociaalwerkpraktijken activeren om in te zetten op een meer divers beleid, op alle niveaus. Een eerste stap in dit proces is het ondersteunen van sociale professionals om beter met diversiteit om te gaan.
Hiertoe hebben we vanuit het Vlaams Platform in het najaar 2020 en het voorjaar 2021 een reeks van vier webinars georganiseerd. We raakten daarbij brede thema’s, zoals ‘samenleven in diversiteit’ (Khalid Benhaddou) en ‘de emotionele impact van racisme’ (Naima Charkaoui en Mohamed Barrie) aan, maar maakten het ook concreet met een webinar voor sociale professionals rond hoe aan de slag te gaan in een diverse realiteit en één voor leidinggevenden en directie rond de keuze voor een diverse organisatie.  Daarbij werd ook steeds de concrete praktijk naar voren geschoven.
Deze reeks was een succes, met voor iedere webinar een groot aantal inschrijvingen. Op basis van de input uit de webinars en een verdiepende bevraging wordt er een actieplan rond diversiteit opgemaakt.
Elementen in dat actieplan zijn:

  • We helpen sociale professionals om de strijd tegen polarisering aan te gaan, door in te zetten op handelingsverlegenheid en racismewijsheid.
  • We onderzoeken een samenwerking met het Hannah Arendt instituut
  • We zorgen ervoor dat diversiteit volledig geïntegreerd wordt in het actieplan Sterk Sociaal Werk
  • We versterken het bestaand ondersteuningsaanbod voor sociaalwerkorganisaties om werk te maken van een diversiteitsbeleid.
  • Hogescholen gaan na hoe ze meer diversiteit kunnen realiseren binnen de opleidingen
  • We werken aan een engagementsverklaring om sociaalwerkorganisaties te activeren en te verbinden in de strijd tegen racisme en discriminatie. Zodat ze hun opdracht om er te zijn voor iedereen en bij te dragen aan een solidaire samenleving, kunnen waarmaken.

 
Wil je meewerken of heb je vragen? Mail naar kristien.verbeken@vlaanderen.be.

Zoek je nog bijkomende inspiratie?

Lees deze artikels:

 
Lees deze boeken:

  • Racisme, over wonden en veerkracht door Naima Charkaoui
  • Dochter van de kolonisatie door Nadia Nsayi
  • Zwijg allochtoon van Rachida Lamrabet

 
Beluister dan zeker deze podcasts:

Surf naar deze websites