copyright foto: Unsplash – Hans-Peter Gauster.

Hoe staat het met het diversiteitsbeleid in sociaalwerkorganisaties?
Waarom kiezen voor een divers personeelsbeleid? Hoe pak je dit concreet aan?
Welke tools kan je hiervoor inzetten?

Met deze webinar richten we ons specifiek op kaderfuncties (teamverantwoordelijken, leidinggevenden, directie, bestuurders…), profielen die een rol kunnen opnemen in de uitbouw van een diversiteitsbeleid in hun organisatie.

Op 22 april 2021 vindt de vierde webinar van het Vlaams platform Sterk Sociaal Werk rond diversiteit plaats.
Deze keer focussen we op het diversiteitsbeleid in sociaalwerkorganisaties.

Programma

  • 10u00 – 10u15  Verwelkoming
  • 10u15 – 11u00  Stand van zaken van het diversiteitsbeleid in middenveldorganisaties
    Sarah Elloukmani en Fatima Laoukili (beiden UAntwerpen) lichten hun onderzoek naar het diversiteitsbeleid in middenveldorganisaties toe. Cijfers worden aangevuld met citaten van concrete sociaalwerkorganisaties.
  • 11u00 – 11u10  Pauze
  • 11u10 – 11u15 Inleiding deel twee
  • 11u15 – 12u15  Interview – Waarom kies je als directeur resoluut voor een divers-sensitieve organisatie?
    Luc D’Affnay (De Touter) en Ilse Hacketal (Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad) kozen een aantal jaar terug resoluut voor een divers-sensitieve organisatie. Waarom hebben zij die keuze gemaakt? Wat gaf de doorslag? Wat zijn de lessons learned? Zij worden geïnterviewd door Nico Bogaerts (Sociaal.Net).
  • 12u15 – 12u30  Afronden voormiddaggedeelte
  • 13u30 – 15u00  Keuze uit verschillende workshops
    • Denkoefening rond diversiteitsbeleid (Sara Elloukmani en Fatima Laoukili)
      In deze workshop bespreken we een fictieve casus die ons toelaat om na te denken over hoe we met etnisch culturele diversiteit omgaan op de werkvloer. Sara en Fatima delen op basis van zowel de (internationale) wetenschappelijke literatuur als hun eigen onderzoek inzichten over ervaringen van leidinggevenden en etnisch culturele minderheden, de rol van het middenveld, ongelijkheid en machtsrelaties in de organisatie.
    • Kleurrijke maatzorg in vzw De Touter (Jamal El Boujddaini)
      Jamal neemt ons mee in het verhaal van De Touter, een organisatie voor jeugdhulpverlening die de voorbije twintig jaar een actief diversiteitsbeleid voerde. Hij legt daarbij het accent op de rijkdom van een superdivers personeelsbeleid.
    • Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad (Jamal Belmahi en Sofie Sas)
      In de jaren ’90 kwam Samenlevingsopbouw tot de constatatie dat hun werkingen inAntwerpse wijken niet voldoende mee evolueerden met de diversiteit die aanwezig was in die buurten. Ze nemen je mee in de verschillende stappen die tot vandaag nog steeds gezet worden om tot een inclusieve werking te komen en veilige ruimtes aan te bieden voor deelnemers, vrijwilligers en personeel.
    • Bouwen aan een cultuursensitieve zorg aan de hand van de reflectietool (Stijn Tondeur)
      Organisaties die actief werken aan een diversiteitsbeleid zijn vaak succesvoller. Ze werken meer klantgericht, ze ervaren meer succes op het vlak van klanttevredenheid, ze hebben een hogere interne veerkracht. Kortom, ze halen betere resultaten. Maar hoe maak je werk van een diversiteitsbeleid? Wat zijn randvoorwaarden en succesfactoren? Wie kan je daarbij helpen? Waar begin je mee?
      Laat je in deze workshop van het agentschap inburgering en integratie inspireren om aan de hand van de reflectietool werk te maken van een diversiteitsbeleid.
    • Afwegingskader bij diversiteitsmanagement (Khadijia Aznag)
      Toenemende diversiteit creëert kansen, maar roept ook vragen en onzekerheden op.
      Hoe ver moeten we gaan? Wat wel en wat niet veranderen? Waar beginnen met veranderingen en aanpassingen?
      De workshop stelt een kader voor dat jou en je organisatie kan ondersteunen bij het rekening houden met de divers(cultuur)sensitiviteiten. Het analyse- en handelingskader wordt concreet gemaakt aan de hand van verschillende voorbeelden.

Praktisch

  • Voor wie? We richten ons met deze webinar specifiek op kaderfuncties (teamverantwoordelijken, leidinggevenden, directie, bestuurders…). Profielen die een rol kunnen opnemen in de uitbouw van een diversiteitsbeleid in hun organisatie.
  • Wanneer? Donderdag 22 april 2021 van 10u00 tot 15u00
  • Waar? Online. De vergaderlink wordt na inschrijving bezorgd.
  • Inschrijven? Inschrijven kan tot en met maandag 19 april 2021 via deze link. Je kan drie workshops kiezen. De groepen worden later ingedeeld, rekening houdend met groepsgrootte en interesse van de deelnemers.