Organisaties uit de welzijns- en gezondheidssector die hun eerste stappen willen zetten in de strijd tegen voedselverlies kunnen zich laten inspireren op deze pagina's. We hebben voorbeelden en tips and tricks samengebracht.

In de kijker

Na het meten van voedselverlies is het tijd om aan de slag te gaan. Daarom organiseren we op 20 maart een trefmoment om ervaringen te delen, vragen te stellen, tips en tricks uit te wisselen. Op die manier zetten we de strijd tegen voedselverlies verder. Er zullen verschillende sessie georganiseerd worden over o.a. selectieve ophaling; hoe ga je aan de slag na een meting; voedselverlies en het zorgverhaal; hoe breng je voedselverlies onder de aandacht in je voorziening; … Ook als je nog geen ervaring hebt met meten van voedselverlies kan je terecht op het trefmoment. Er zullen sprekers én deelnemers aanwezig zijn die jou op weg kunnen helpen.

Ontdek het programma!

  • Wanneer? 20 maart 2018
  • Waar? Herman Teirlinckgebouw – Havenlaan 88 – 1000 Brussel
  • Wanneer? Onthaal vanaf 13u30, einde rond 17u30
  • Inschrijven? kan je via deze inschrijvingslink

Noteer ook de Food Waste Awards in je agenda. Deze gaan ook door op 20 maart. Vanaf 17u kan je er terecht voor een Food Surplus Markt en de prijsuitreiking van de awards.

"Er is niet één magische truc om voedselverlies tegen te gaan. Het zit in de combinatie van veel verschillende kleine ingrepen."
Didier Windey - AZ Nikolaas

Lees meer

"De meting zelf vraagt een kleine tijdsinvestering, maar op termijn wordt wel winst geboekt voor de keuken, de cafetaria en het milieu"
Delphine Dutoit - Ziekenhuis Waregem

Lees meer

"In 2014 voerden we een eenvoudige meting uit van het voedselverlies in de organisatie. Bij de terugkoppeling werd het even stil..."
Walter Goossens - Bethanië

Lees meer

Ook de Vlaamse overheid werkt aan voedselverlies. De voorbije 2 jaar gooide Het Facilitair Bedrijf 15% minder voedsel weg. Het gaat om 2758 kilogram minder vast voedsel en 2058 liter minder soep.

Lees meer

De Vlaamse overheid en partners uit de landbouwsector, voedingsindustrie, distributiesector, catering, horeca en consumentenorganisaties bundelen de krachten om het voedselverlies terug te dringen. We willen ook de voorzieningen in de welzijns- en gezondheidssector stimuleren om voedselverlies te beperken. Op deze website ontdek je welke acties we ondernemen en wat je zelf kunt doen!

Food Waste Awards

Hou alvast dinsdag 20 maart vrij. We organiseren dan een dag waar jullie kunnen leren van elkaar. ’s Avonds vinden dan de FoodWaste-awards plaats. Voor het eerst is er ook een categorie exclusief voor welzijn- en gezondheissorganisaties.

Schrijf u in voor de awards

Door meten beter (w)eten?

UC Leuven-Limburg ontwikkelt in samenwerking met de Vlaamse overheid een eenvoudig toepasbaar instrument om voedselverlies te meten in zorginstellingen.

Lees meer over dit instrument

Al meer dan 120 organisaties ondertekenden de engagementsverklaring om zich te engageren om samen tegen voedselverlies te strijden.

Ontdek de organisaties!