Organisaties uit de welzijns- en gezondheidssector die hun eerste stappen willen zetten in de strijd tegen voedselverlies kunnen zich laten inspireren op deze pagina's. We hebben voorbeelden en tips and tricks samengebracht.

Save-the-date: Brugge pakt voedselverlies in de zorgsector aan - 24 september

Elk lokaal bestuur heeft wel een OCMW, zorginstelling, of ziekenhuis dat kookt of voeding verdeelt. Hierbij gaat nogal wat voedsel verloren. Hoe dat kan voorkomen worden, werd grondig onderzocht. In Brugge werd hierrond een heel project opgezet in kader van hun duurzame voedselstrategie. Uit de eerste metingen bleek dat dit voedselverlies een belangrijke en te voorkomen kostenpost is voor vele zorginstellingen. Daarom werd met alle betrokken grondig overlegd: patiënten, bezoekers, verplegers ,keukenpersoneel. Samen met hen werden ideeën ontwikkeld om dit voedselverlies te voorkomen en in de praktijk gebracht.

De resultaten van dit project worden voorgesteld op een studiedag met verschillende workshops op 24 september in Brugge.

Meer informatie via foodlab.brugge.be - Inschrijven kan vanaf september.

 

"Er is niet één magische truc om voedselverlies tegen te gaan. Het zit in de combinatie van veel verschillende kleine ingrepen."
Didier Windey - AZ Nikolaas

Lees meer

"De meting zelf vraagt een kleine tijdsinvestering, maar op termijn wordt wel winst geboekt voor de keuken, de cafetaria en het milieu"
Delphine Dutoit - Ziekenhuis Waregem

Lees meer

"In 2014 voerden we een eenvoudige meting uit van het voedselverlies in de organisatie. Bij de terugkoppeling werd het even stil..."
Walter Goossens - Bethanië

Lees meer

Ook de Vlaamse overheid werkt aan voedselverlies. De voorbije 2 jaar gooide Het Facilitair Bedrijf 15% minder voedsel weg. Het gaat om 2758 kilogram minder vast voedsel en 2058 liter minder soep.

Lees meer

De Vlaamse overheid en partners uit de landbouwsector, voedingsindustrie, distributiesector, catering, horeca en consumentenorganisaties bundelen de krachten om het voedselverlies terug te dringen. We willen ook de voorzieningen in de welzijns- en gezondheidssector stimuleren om voedselverlies te beperken. Op deze website ontdek je welke acties we ondernemen en wat je zelf kunt doen!

Praktijkboek tegen voedselverspilling

Lokale besturen spelen een sleutelrol om voedselverspilling tegen te gaan. Een gloednieuw praktijkboek tegen voedselverlies geeft inspiratie en wijst de weg.

Ontdek dit praktijkboek 

Door meten beter (w)eten?

UC Leuven-Limburg ontwikkelt in samenwerking met de Vlaamse overheid een eenvoudig toepasbaar instrument om voedselverlies te meten in zorginstellingen.

Lees meer over dit instrument

Al meer dan 120 organisaties ondertekenden de engagementsverklaring om zich te engageren om samen tegen voedselverlies te strijden.

Ontdek de organisaties!