Organisaties uit de welzijns- en gezondheidssector die hun eerste stappen willen zetten in de strijd tegen voedselverlies kunnen zich laten inspireren op deze pagina's. We hebben voorbeelden en tips and tricks samengebracht.

Voedselverlies meten, ik doe mee!

Binnen de welzijns- en zorgsector willen we organisaties stimuleren om de strijd tegen voedselverlies aan te gaan. Weet jij waar je organisatie staat in deze strijd? In 2018 werd een tweede meting georganiseerd tijdens tijdens de Europese week van de afvalvermindering. In 2017 vond de eerste editie plaats. 

Je kan het hele jaar een meting organiseren. 

Schrijf je in

 

"Er is niet één magische truc om voedselverlies tegen te gaan. Het zit in de combinatie van veel verschillende kleine ingrepen."
Didier Windey - AZ Nikolaas

Lees meer

"De meting zelf vraagt een kleine tijdsinvestering, maar op termijn wordt wel winst geboekt voor de keuken, de cafetaria en het milieu"
Delphine Dutoit - Ziekenhuis Waregem

Lees meer

"In 2014 voerden we een eenvoudige meting uit van het voedselverlies in de organisatie. Bij de terugkoppeling werd het even stil..."
Walter Goossens - Bethanië

Lees meer

Ook de Vlaamse overheid werkt aan voedselverlies. Het Facilitair Bedrijf won in 2019 de Food Waste Award.

Lees meer

De Vlaamse overheid en partners uit de landbouwsector, voedingsindustrie, distributiesector, catering, horeca en consumentenorganisaties bundelen de krachten om het voedselverlies terug te dringen. We willen ook de voorzieningen in de welzijns- en gezondheidssector stimuleren om voedselverlies te beperken. Op deze website ontdek je welke acties we ondernemen en wat je zelf kunt doen!

Resultaten meting 2018

Na de 2e meetweek van 17 tot 25 november 2018 registreerden 39 organisaties hun voedselverlies, vooral woonzorgcentra, maar ook ziekenhuizen en VAPH-voorzieningen. Zij hadden meer dan 6 ton voedselverlies. De warme maaltijd zorgde voor het meeste verlies, zo'n 4 ton. Tijdens de meetweek werd het meeste verlies op dinsdag en vrijdag gemeten.

Wil je ook nog een meting organiseren >>

Praktijkboek tegen voedselverspilling

Lokale besturen spelen een sleutelrol om voedselverspilling tegen te gaan. Een gloednieuw praktijkboek tegen voedselverlies geeft inspiratie en wijst de weg.

Ontdek dit praktijkboek 

Al meer dan 150 organisaties ondertekenden de engagementsverklaring om zich te engageren om samen tegen voedselverlies te strijden.

Ontdek de organisaties!