Voor bewoners met een beperkt sociaal netwerk zijn vrijwilligers cruciaal. Zij zorgen voor een verruiming van de leefwereld van bewoners. Vrijwilligers kunnen ook een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van het zorgpersoneel om contacten met familie mee te ondersteunen of mee te organiseren.

#KortrijkHelpt

In Kortrijk zijn sinds de sluiting van de lokale dienstencentra /wijkcentra alle 70-plussers in groot Kortrijk telefonisch gecontacteerd. Wie ze niet kunnen bereiken, wordt thuis bezocht met een ‘drempelbezoek’.
Doel van deze actie : vragen hoe het gaat met de mensen, en of ze nood hebben aan ondersteuning thuis. Dit kan gaan over hulp bij allerlei boodschappen, maaltijden aan huis, andere hulpvragen, maar ook mensen die graag af en toe gecontacteerd worden voor een ‘oe est- gesprek’.

Mensen die bv. zelf hun boodschappen niet kunnen/durven doen, worden via het online platform #KortrijkHelpt  gekoppeld aan een vrijwilliger. Die vrijwilliger doet dan de nodige boodschappen, en brengt die aan huis bij de senioren.

Aansluitend hebben ze meer dan 1950 80-plussers in de Kortrijkse deelgemeenten een hart onder de riem gestoken met een zakje paaseieren en een ‘Blijf-in-uw-kot krant’, vol tips en inspiratie om de dagen thuis zo leuk mogelijk in te vullen. Dit dankzij sponsoring door lokale bedrijven, en met medewerking van lokale verenigingen. De reacties van de senioren op dit initiatief waren heel positief. Ook de meewerkende vrijwilligers ervaarden de acties als heel waardevol.

Hieronder een aantal foto’s, maar van die actie maakten ze ook een filmpje.

Uilenspiegel: Luistergenoten: luisterend oor voor mensen met psychische kwetsbaarheid: https://www.uilenspiegel.net/luistergenoten/over-luistergenoten

Similes: online lotgenotencontact voor familieleden van mensen met een psychische kwetsbaarheid: https://nl.similes.be/nieuws/nieuw-online-lotgenotencontact

Er kunnen ook ‘Bekende Vrijwilligers’ ingeschakeld worden.

Bewoners woonzorgcentrum Sint-Vincentius in Avelgem krijgen videoboodschappen van bekende Vlamingen.

Beschut Wonen Antwerpen: Om toch ook ‘live’ te kunnen afspreken, wordt er nog samengekomen met wie hier echt nood aan heeft. Met maximum 2 bewoners gaan we in open lucht wandelen of pingpongen, en kan er een les yoga of relaxatie gegeven worden (allemaal mits het bewaren van de nodige afstand).

Getuigenis:

'ln het begin van de coronatijd, was ik me nog niet helemaal bewust van wat er gaande was.

Het drong pas tot me door op het moment dat ik hoorde dat mijn broer in quarantaine moest. Toen ben ik geschrokken.

Ik had plots veel vrije tijd en de druk om naar de Vinken en Instuif te gaan, viel van me af. Dus begon ik met verschillende klusjes in huis (gordijnen wassen, .. .) te doen.

Ik kreeg terug zin om te lezen en gelukkig stuurde de Vinken om de zoveel weken een corona bundel met allerlei creatieve opdrachten. Ook in het Klappeike mocht ik enkele boeken ontlenen, waarin ik nu nog aan het lezen ben.

Het doet me veel deugd om te kunnen afspreken en samen yoga te doen. Ook thuis doe ik aan yoga en ik ga regelmatig fietsen of wandelen.

Naast mijn kleine huishouden vul ik mijn tijd in met yoga-oefeningen (twee maal per dag),lees ik veel en hou ik me bezig met de diverse opdrachten die we toegestuurd krijgen.

Ik beschouw deze periode als één van rust, ondanks de ergernis en angsten van sommige coronamaatregelen.'

(Dit is een getuigenis van één van onze bewoonsters, die graag anoniem wilt blijven. Voor de lockdown ging ze naar ons Dagcentrum De Vinken, dat een creatief aanbod heeft en nam ze deel aan activiteiten van de dienst activering van Beschut Wonen Antwerpen.)

Getuigenis van een andere bewoner:

'Nu mijn dagbesteding is weggevallen, mis ik het wel heel erg. Nu af en toe kunnen gaan wandelen met iemand vind ik leuk, ondanks de pijn aan mijn benen.' Dit zijn foto’s tijdens een wandeling met hem: