De diensten voor gezinszorg, de thuisverpleging en Zorg en Gezondheid starten cohortzorg in de thuissituatie terug op vanaf 30 oktober 2020.
Op 8 april is een taskforce opgericht met de koepels, en de Vlaamse overheid. Deze taskforce zal geleid worden door Karine Moykens, secretaris-generaal van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Er zijn 7 projectgroepen binnen de taskforce die het 10-puntenplan verder opvolgen. De taskforce komt dagelijks samen, behalve op zondag.
Meer informatie over de taskforce, projectgroepen en verslaggeving >>
Nieuws
De taskforce heeft een kaderrichtlijn opgesteld voor het bezoek aan woonzorgcentra. Een bezoekregeling moet tegelijk warm-menselijk én veilig verlopen, en dat creëert een spanningsveld in deze tijden. De uitdaging voor elke voorziening is te komen tot een bezoekregeling waarbij de bewoner(s) en de familie zich tevreden voelen, die haalbaar is voor de personeelsleden én waarbij de gezondheid en de veiligheid van iedereen wordt gerespecteerd.
Sinds midden juli 2020 stellen we in onze land een dagelijkse toename vast van het aantal besmettingen met COVID-19 in de samenleving. Dat noopt tot alertheid, van elke burger in het algemeen, voor kwetsbare doelgroepen in het bijzonder. Ook de zorgvoorzieningen maken zich zorgen over de mogelijke impact die deze toename van de besmettingen heeft op hun werking, bewoners of gebruikers en medewerkers. Daarom heeft de Taskforce COVID-19 Zorg beslist om tijdelijk enkele verstrengde maatregelen in te voeren.
Omwille van de verhoging van het aantal bevestigde besmettingen met COVID-19 in onze maatschappij vraagt de taskforce aan alle zorgvoorzieningen om extra alert te zijn, de situatie in de voorziening nauwgezet en grondig te monitoren en zonodig de nodige acties te nemen. Verhoogde waakzaamheid is geboden om onze voorzieningen maximaal te vrijwaren van nieuwe besmettingen.
Om zich voor te bereiden op een mogelijke heropflakkering van COVID-19, vraagt de Taskforce COVID-19 Zorg aan de Vlaamse zorg- en welzijnsvoorzieningen om tegen 21 augustus een eigen draaiboek op punt te stellen. Naast de globale maatregelen van de overheid moet elke voorziening immers zelf op maat van de eigen situatie voorbereidingen treffen om klaar te staan voor een eventueel tweede kleine of grote uitbraak. Om hun draaiboek op te stellen, krijgen de voorzieningen een checklist met richtinggevende vragen die de inhoud van zo’n plan bepalen.
De aparte maatregelen voor verschillende types van ouderenzorgvoorzieningen, zoals de woonzorgcentra, worden vervangen door overkoepelende richtlijnen die de voorzieningen in staat moeten stellen zo veel mogelijk terug te keren naar het normale wonen en leven.
De voorbije weken hebben voorzieningen en zorgaanbieders hun dienstverlening aangepast om de strijd tegen COVID-19 aan te gaan. Er werden daarvoor verschillende richtlijnen opgemaakt, die regelmatig werden aangepast aan nieuwe situaties en inzichten. De Nationale veiligheidsraad kondigde op 3 juni een nieuwe fase aan in de afbouwstrategie.
Na de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad dat iedereen meer contacten mag hebben, heeft ook de Vlaamse Taskforce voor de woonzorgcentra een aangepast kader uitgewerkt.
De Taskforce COVID-19 Zorg keurde het kader goed, zodat kinderen en jongeren met een handicap terug naar een zomerkamp kunnen, of deelnemen aan andere vrijetijdsactiviteiten.
Sinds 12 maart kunnen woonzorgcentra geen nieuwe bewoners meer opnemen, met een paar uitzonderingen zoals ouderen die uit het ziekenhuis komen.
Pagina's
- 1
- 2
- 3
- 4
- volgende ›
- laatste »
Interessant nieuws en updates over het het coronavirus COVID-19 kan u ook raadplegen op de website van Zorg en Gezondheid.
Deze pagina is in opbouw en wordt verder aangevuld.
Voor het algemene publiek is de website www.info-coronavirus.be opgericht. U kunt ook contact opnemen met het federale callcenter op 0800 14689
Maatregelen voor zorgprofessionals
Relevante documenten
De taskforce verzamelt relevante documenten voor de zorgvoorzieningen en maakt hiervan een overzicht. Dit wordt vaak door andere organisaties aangeboden. Dit overzicht is niet volledig en wordt regelmatig aangevuld.
Contact
Algemeen
taskforcezorg@vlaanderen.be
Pers
Liesbeth Wyseur
woordvoerder.dwvg@vlaanderen.be
0473 81 21 74