Aanleiding van het toezicht

In de afspraken die werden gemaakt tussen overheid en sector werd voorzien dat de overheid actie zou ondernemen wanneer ziekenhuizen eind 2017 niet beschikken over een accreditatiebeslissing. Een 15-tal ziekenhuizen bleek in dat geval te zijn. In julie 2018 startte Zorginspectie met deze inspecties.

Zorginspectie maakte een onderscheid naargelang de periode waarin de accreditatie verwacht wordt.

  • Er werd een marge van 1 jaar ingebouwd t.o.v. de deadline van eind 2017, ook om externe omstandigheden (bv. planning van accreditatie-organisaties zelf) op te vangen.
  • Wanneer de deadline van eind 2017 met 1 jaar werd overschreden, vond Zorginspectie het noodzakelijk om toezicht ter plaatse uit te oefenen. In de ziekenhuizen die na 2018 een accreditatiebezoek plannen, wou Zorginspectie een ziekenhuisbreed zicht krijgen op de effectief geleverde zorg op de werkvloer, zonder het lopende accreditatietraject te doorkruisen.
    Nadien voerde het agentschap Zorg en Gezondheid met elk van die ziekenhuizen een opvolgingsgesprek. Indien ernstige knelpunten naar boven kwamen op basis van dit gesprek, kon Zorginspectie opnieuw toezicht ter plaatse uitvoeren.

Daarnaast wou Zorginspectie, via driemaandelijkse voortgangsrapporten, blijven zicht houden op de stand van zaken (en de uitgestelde timing) van de accreditatietrajecten in alle ziekenhuizen die hun accreditatiebezoek plannen na eind 2017.

Focus van Zorginspectie

Zorginspectie wou een ziekenhuisbreed zicht krijgen op de effectief geleverde zorg op de werkvloer, zonder het lopende accreditatietraject te doorkruisen.

Werkwijze

In de betreffende ziekenhuizen werden alle campussen bezocht. Zorginspectie deed een heel gerichte en concrete toets van de geleverde zorg. Dat gebeurde via een gestandaardiseerd inspectie-instrument.

Onaangekondigde inspecties

De inspectiebezoeken gebeurden onaangekondigd: de inspectieverslagen geven dus een momentopname weer. Ze geven een beeld van de toestand op de dag van de inspectie. Dat maakt dat sommige vaststellingen in het inspectieverslag misschien niet steeds of niet meer van toepassing zijn.

Geen uitspraken over individuele zorgverleners of over medisch handelen

Zorginspectie is niet bevoegd voor de evaluatie van het individuele handelen van zorgverleners, noch voor de evaluatie van het medisch handelen: daarover vindt u dan ook geen uitspraken terug in de inspectieverslagen.

Verbeterinstrument

Een inspectieverslag is in eerste instantie een verbeterinstrument voor een ziekenhuis. Het is de bedoeling dat het ziekenhuis na de inspecties concreet aan de slag gaat met de vaststellingen uit de inspectieverslagen.

Na de inspectie

Het ziekenhuis ontving het inspectieverslag en kon erop reageren alvorens het verslag definitief werd. Deze reactie publiceert Zorginspectie niet op haar website. Op de individuele ziekenhuiswebsites kunt u vinden wat de ziekenhuizen zelf verder willen meedelen rond de inspecties (zoals reacties, voortgang van verbeteracties of plannen van aanpak). Zorginspectie voorziet telkens een link naar de ziekenhuiswebsite in kwestie.

Het agentschap Zorg en Gezondheid ontving de definitieve inspectieverslagen. Op basis van de bevindingen tijdens de inspectie(s) en elementen uit andere bronnen (zoals bijvoorbeeld klachtmeldingen, resultaten van indicatoren VIP²) voerde het agentschap Zorg en Gezondheid met elk van die ziekenhuizen een opvolgingsgesprek. Indien ernstige knelpunten naar boven kwamen op basis van dit gesprek, kon Zorginspectie opnieuw toezicht ter plaatse uitvoeren.

Waarom geen eindscore

Zorginspectie kende geen eindscores toe aan de ziekenhuizen. De zorgkwaliteit is namelijk niet in één cijfer te vatten.

Kwaliteitsmetingen

Op www.zorgkwaliteit.be kunt u terecht voor de resultaten van verschillende kwaliteitsmetingen in ziekenhuizen. Het gaat bijvoorbeeld om cijfers over borstkanker en de ervaringen van patiënten in het ziekenhuis. De metingen gebeuren in samenwerking met onder meer de Vlaamse overheid, de Vlaamse Vereniging van Hoofdartsen, het Vlaams Patiëntenplatform en de koepel Zorgnet-ICURO.