Zesde oproep energiebesparende maatregelen

Heeft uw voorziening een energiescan laten uitvoeren door het Vlaams Energiebedrijf (VEB) met subsidies van het VIPA? Schrijf dan in op deze 6e oproep en vraag klimaatsubsidies aan voor de energiebesparende maatregelen die u wilt uitvoeren.

Dien uw aanvraag voor deze 6e oproep ten laatste in op 15 januari 2020 via het digitaal platform TERRA.

Hier vindt u de officiële oproepingsbrief. Meer informatie over klimaatsubsidies vindt u onder de rubriek ‘klimaatsubsidies’.

"Places of healing should be leading the way, not contributing to the burden of disease” ​
(Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General of the World Health Organization, ‘Health care climate footprint report’, 2019)

Uit het in september 2019 verschenen Health care climate footprint report’  blijkt immers dat als de zorg- en welzijnssector een land zou zijn, het het land zou zijn met de 5e grootste uitstoot ter wereld. Samen met de koepels en het VEB hebben we in 2017 een klimaatengagement ondertekend om deze uitstoot te beperken.

Begin oktober 2019 waren er 1.042 energiescans aangevraagd, goed voor 7% van alle voorzieningen in de welzijns- en zorgsectoren. Met 54% van de ziekenhuizen (algemene-  en categorale ziekenhuizen, psychiatrische ziekenhuizen en – verzorgingstehuizen) die reeds een scan aangevraagd hebben, zijn zij de koplopers van de welzijns- en zorgsectoren in de strijd tegen de klimaatuitdagingen.

Onderstaande tabel toont hoeveel % van de sector reeds een energiescan aangevraagd heeft en hoeveel van deze met een energiescan reeds overgegaan zijn tot de aanvraag van klimaatsubsidies.

Heeft u nog geen energiescan?  Vraag hem dan gratis aan op het digitaal platform TERRA.

  % met scan % van de gescande met klimaatsubidies
Algemeen welzijnswerk 25% 0%
Bijzondere jeugdbijstand 26% 46%
Gezinnen met kinderen 1% 40%
Personen met een handicap 31% 45%
Preventieve en ambulante gezondheidszorg 12% 63%
Verzorgingsvoorzieningen 54% 50%
Woonzorg en thuiszorg 9% 42%
TOTAAL 7% 44%

 

Categorie: 
VIPA - duurzaam bouwen