Vlaanderen pompt 1,1 miljoen euro in nieuwbouw Huize Tordale

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits (CD&V) kent een investeringssteun van bijna 1,1 miljoen euro toe voor de nieuwbouw van een veilig verblijf en dagopvang in de Bruggestraat voor Huize Tordale.

Tordale ondersteunt jongeren en volwassenen met een verhoogde kwetsbaarheid. Dat gebeurt in Torhout, Lichtervelde, Koekelare en Kortemark. De Bielzen in de Bruggestraat in Torhout is een multifunctioneel centrum waar jongeren van 12 tot 21 jaar met een vermoeden van een verstandelijke beperking en jongeren met autisme of gedrags- en emotionele problemen een hele week of enkele dagen kunnen verblijven.

"In de Bielzen zorgt Tordale ervoor dat jongeren met een verhoogde kwetsbaarheid kunnen rekenen op ondersteuning op maat", zegt minister Crevits. "Om de beste zorgen te kunnen bieden, drongen zich verbouwingen op."

Een van de woningen zal verbouwd en uitgebreid worden. Er wordt werk gemaakt van individuele kamers, een leefruimte, gespreksruimtes, vergaderruimte en een gemeenschappelijke buitenruimte met wandel- en fietspaden in een groene zone. Daarnaast komt een nieuwbouw voor schoolvervangende dagopvang en schoolactiviteiten. De totale kostprijs van het project bedraagt 3,5 miljoen euro. Vanuit VIPA, het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden komt 1,1 miljoen euro steun. Tordale hoopt begin 2024 de werken te starten om tegen voorjaar 2025 operationeel te zijn.

Categorie: 
VIPA - financiering