1712 lanceert campagne rond oudermishandeling

Op 3 mei 2022 lanceerde de hulplijn 1712 hun nieuwe campagne die volledig in het teken staat van oudermishandeling. Hoewel geweld tegen ouders vaak voorkomt, blijft de problematiek toch grotendeels onder de radar van de politie en hulpverleningen.

Als we denken aan mishandeling binnen het gezin, denken we meteen aan kindermishandeling. Nochtans is oudermishandeling een probleem dat minstens even groot is. “We weten dat het gezin de plek is waar je de grootste kans loopt om vernederd, geslagen of misbruikt te worden. Maar als het over huiselijk geweld gaat, komt het thema oudermishandeling zelden aan bod”, aldus Wim Van de Voorde, Vlaams coördinator van 1712. “Als een ouder, of iemand uit zijn omgeving, ons contacteert over oudermishandeling, gebeurt dat vaak in een laat stadium.”

Vorig jaar kreeg de hulplijn meer dan 11.000 oproepen, waarvan slechts een 200-tal over het probleem van oudermishandeling. Nochtans is het volgens de literatuur een vorm van huiselijk geweld die vaak voorkomt, maar toch vertaalt zich dat niet in een groot aantal oproepen erover naar 1712. Ouders die bellen naar 1712 krijgen een ondersteunend gesprek aangeboden. “We gaan die vloedgolf aan emoties structureren en de ernst van de situatie proberen in te schatten”, aldus Van de Voorde. “Met toestemming van de cliënten verwijzen we hen dan door naar meer gespecialiseerde hulpverlening. Er is geen one size fits all – aanpak bij dit probleem. Het hangt heel erg hard af van de situatie.”

Categorie: 
Algemeen