'Ruimschoots bewezen: natuur is gezond!'

'Ontwerpen met groen voor gezondheid' (2006)

Welke aspecten van groen in de omgeving hebben mogelijk impact op welzijn en gezondheid? Dit staat o.a. te lezen in het rapport ‘Ontwerpen met groen voor gezondheid’ (2006). Het rapport is geschreven voor ontwerpers van ziekenhuizen en andere gebouwen die kennis over gezondheidsbaten van groen willen toepassen in hun ontwerp. Aan de hand van verschillende stellingen onderbouwt het rapport de al bekende wetenschappelijke kennis met bijhorende ontwerprichtlijnen.

De onderzoekers besluiten dat het ontwerpen met groen in ziekenhuisomgevingen voor de gebruikers van het gebouw kan leiden tot:

 • minder stress bij patiënten, bezoekers en personeel;
 • een hogere pijntolerantie en minder behoefte aan pijnstillers;
 • een sneller herstel van patiënten;
 • een verbetering van concentratie en prestaties van personeel;
 • een hoger rendement van therapeutische programma’s doordat patiënten lichamelijke inspanningen beter volhouden in een groene omgeving;
 • een betere lichamelijke conditie bij patiënten, bezoekers en personeel omdat toegankelijk groen stimuleert tot beweging;
 • minder klachten van eenzaamheid.

Het rapport schetst ook andere positieve effecten, zoals het versterken van de identiteit en de uitstraling van het gebouw, de bijdrage aan ecologische waarden en besparingen van waterberging en klimaatbeheersing. Ze duiden ook nog verder te onderzoeken thema’s.

'Waarom wij natuur nodig hebben?' (2013)

In de factsheet Natuur en Gezondheid ‘Waarom wij natuur nodig hebben' (2013) geeft omgevingspsychologe en hoogleraar natuurbeleving Agnes van den Berg een overzicht van de meest krachtige onderzoeksresultaten over de relatie tussen natuur en gezondheid bij kinderen en volwassenen. Zij onderscheidt de relatie tussen natuur en gezondheid bij kinderen in 3 domeinen:

 1. de natuur als bewegingsruimte,
 2. de natuur als ontspanningsruimte,
 3. de natuur als gezonde leefruimte.

Het rapport biedt een mooie eerste toegang tot het thema.

'Praktijkgericht actieplan voor zorg en gezondheid' (2020)

Het Praktijkgericht Actieplan voor Zorg en Gezondheid (2020) is een recente studie gebaseerd op een bevraging van 24 natuurprojecten in Vlaanderen. Het Bosforum en Agentschap Natuur en Bos werkten samen aan dit plan. Het bevat een brede waaier aan aanbevelingen waarop zowel beleidsmakers als initiatiefnemers in de natuur- en gezondheidssector zich kunnen baseren om natuuroplossingen in het kader van onze gezondheid tot stand te brengen. Enkele vaststellingen uit het onderzoek:

 • De nood bij (jonge) kinderen om meer in contact te komen met natuur zeer groot is. Voldoende natuurcontact op jonge leeftijd is niet alleen goed voor de gezondheid van de kinderen, maar is ook een basisvoorwaarde om levenslange connecties met natuur te maken.
 • Er een bijzonder grote nood is aan meer nabij en toegankelijk groen.
 • Er ook aandacht moet gaan naar de planning en inrichting van ‘gespecialiseerde’, deskundig ingerichte gezondheidsgroenzones op maat van specifieke doelgroepen (bv. integraal toegankelijke gebieden).
 • Er een hoge nood bestaat aan echte stiltegebieden.

Andere interessante websites met publicaties vindt u op onze webpagina 'Publicaties en links'.