Vlaanderen zet volgende stap naar een eigen Vlaamse sociale bescherming

De Vlaamse Regering keurde vrijdag een ingrijpende uitbreiding van de Vlaamse sociale bescherming goed. Wie in Vlaanderen vandaag zorg nodig heeft, kan al rekenen op een zorgbudget waarmee hij zijn zorg zelf kan organiseren. Vanaf 2019 worden stap voor stap nieuwe onderdelen toegevoegd, te beginnen met de mobiliteitshulpmiddelen en de residentiële ouderenzorg. In een latere fase volgen gezinszorg, kortverblijf, dagverzorgingscentra, geestelijke gezondheidszorg en revalidatie. Wie van deze diensten gebruik wil maken zal een zorgticket krijgen. De jaarlijkse, solidaire zorgbijdrage die iedereen in Vlaanderen aan zijn zorgkas betaalt, zal een recht openen op heel wat tegemoetkomingen voor zorg.

Jo Vandeurzen, Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “We bouwen een solidaire Vlaamse sociale bescherming bovenop de federale sociale zekerheid om mensen met een zorgnood sterker te maken. In dit decreet zit alles waar het om gaat. We maken het grote Vlaamse aanbod aan langdurige zorg eenvoudiger, transparanter en toegankelijker voor wie er nood aan heeft. De verschillende zorgvormen komen samen in één overkoepelend systeem met één visie, één loket, één dossier, één manier van zorginschaling, één zorgbudget en één zorgticket. En de persoon met de zorgnood en zijn zorgdoelen staat centraal: hij krijgt de regie over zijn zorg in handen.”

Vereenvoudiging, digitalisering en automatische rechten

Het decreet Vlaamse sociale bescherming, dat op 1 januari 2019 in werking treedt, zet hervormingen en een nieuwe financiering op voor tal van Vlaamse zorgsectoren. Op termijn zal dat uitmonden in één integraal zorgbudget en een zorgticket voor mensen met een zorgnood. Daarmee kan die persoon zelf kiezen op welke zorg en ondersteuning hij een beroep wil doen. In de mate van het mogelijke gebeurt de toekenning van het zorgbudget automatisch.

Het zorgprofiel van een persoon wordt in de toekomst bepaald met één wetenschappelijk instrument dat voor alle sectoren gelijk is. Dat zal ervoor zorgen dat mensen minder vaak hun zorgprofiel moeten laten meten en dat er tussen de sectoren beter kan worden samengewerkt. Er lopen hiervoor verschillende wetenschappelijke onderzoeken en proefprojecten. Op basis van zijn zorgprofiel worden iemands zorg- en ondersteuningsdoelstellingen opgemaakt en krijgt de persoon een zorgticket.

Deze ingrijpende hervormingen vragen een stapsgewijze aanpak, grondige voorbereiding en studie. Alle betrokken actoren worden hierbij betrokken. Dit decreet schetst de contouren voor de verdere uitwerking. Bij de start in 2019 ligt de nadruk op continuïteit en vereenvoudiging.

Lees meer op de website van Zorg en Gezondheid.

Categorie: 
Algemeen