Hulp aan getroffenen van de aanslagen blijft doorlopen

Negen maanden na de aanslagen van 22 maart 2016 spelen de gebeurtenissen vaak nog een belangrijke rol in het leven van velen, in het bijzonder van wie door de aanslagen werd getroffen. De recente gebeurtenissen in Berlijn doen ons terug denken aan de pijnlijke momenten die we in maart beleefden. De feestdagen kunnen een moeilijke periode zijn voor wie een schokkende gebeurtenis heeft meegemaakt.

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “Mensen hoeven dit niet alleen te verwerken. Wie bij de terroristische aanslagen een dierbare heeft verloren, bij de aanslagen zelf is gewond geraakt, getuige was of door de recente gebeurtenissen in Berlijn angst ervaart, kan voor ondersteuning terecht bij onze diensten zoals Tele-onthaal, de Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) en het Justitiehuis Brussel.

Ondersteuning en luisterend oor

Hulpverleners van de CAW bieden  emotionele ondersteuning en begeleiding bij de verwerking van deze gebeurtenissen. Zij bieden ook advies, administratieve ondersteuning en zoeken indien nodig samen naar verdere hulp en ondersteuning. Ook slachtoffers die geen begeleiding wensen of nodig hebben, maar toch met vragen of bezorgdheden zitten, kunnen steeds bij het CAW terecht.

De contactgegevens en openingsuren van de CAW kan men vinden op http://www.caw.be/zoek-je-hulp. De CAW zijn ook telefonisch bereikbaar via het algemeen nummer 078 150 300. Chatten met een hulpverlener van het CAW kan op bepaalde ogenblikken via http://www.caw.be/chat (volwassenen) of http://www.jac.be/chat (jongeren).

Voor meer informatie over de aanslagen kan men terecht op http://www.caw.be/aanslagen-brussel.

Wie nood heeft aan een luisterend oor, kan (ook tijdens de feestdagen) terecht bij Tele-Onthaal. Er wordt in vertrouwen naar oproepers geluisterd, er wordt meegeleefd of er wordt doorververwezen naar de meest geschikte professionele hulpverlening. Tele-Onthaal is 24 uur op 24 uur telefonisch bereikbaar op het nummer 106. Chatten met Tele-Onthaal kan op bepaalde ogenblikken via http://www.tele-onthaal.be/nl/chatten/.

Wil je daarnaast als slachtoffer op de hoogte blijven van het onderzoek? Of heb je vragen over het inkijken van je dossier? Waar en wanneer kan je je burgerlijke partij stellen in dit dossier?

Met alle vragen i.v.m. de gerechtelijke procedure en het dossier kan het slachtoffer ook nog steeds terecht bij de dienst slachtofferonthaal van het Justitiehuis van Brussel.

Informatie over de gerechtelijke procedure

Enerzijds vervullen zij een belangrijke informatie- en doorverwijsrol. Slachtoffers krijgen algemene uitleg over de verdere stappen in het gerechtelijk onderzoek, de wijze waarop ze geïnformeerd kunnen worden, hoe ze zich burgerlijke partij kunnen stellen, hoe ze beroep kunnen doen op het schadefonds, hoe zit het met de verzekering…. Maar ook heel praktische informatie, zoals hoe kunnen ze achtergebleven bezittingen terugkrijgen, komen aan bod. Voor heel specifieke vragen van individuele slachtoffers kan de justitieassistent contact opnemen met de bevoegde magistraat en nagaan welke informatie gedeeld kan worden, rekening houden met het geheim van het onderzoek.

Anderzijds bieden justitieassistenten bijstand tijdens de hele gerechtelijke procedure. Zij kunnen aanwezig zijn op contactmomenten tussen bijvoorbeeld de onderzoeksrechter en slachtoffers om voor, tijdens en na het gesprek, bijstand te verlenen indien het slachtoffer dat wenst. Nabestaanden kunnen worden bijgestaan tijdens de individuele contacten met de wetsgeneesheren. Indien bezittingen teruggegeven worden, kan dit ook gebeuren via de justitieassistenten.  De justitieassistenten verlenen ook bijstand op de collectieve informatiemomenten die door de onderzoeksrechters worden georganiseerd.

De dienst slachtofferonthaal kan, dankzij de nabijheid en contact met het parket de brug maken tussen slachtoffer en Justitie.

Deze dienst in het Justitiehuis van Brussel is bereikbaar op het nummer 02/508 71 69, of via slachtofferonthaal.brussel@wvg.vlaanderen.be.

Categorie: 
Algemeen - Justitiehuizen