Algemeen

Bij elektronisch toezicht moet u op bepaalde uren aanwezig zijn op je adres. Deze uren zijn vooraf bepaald. Aan de hand van elektronische middelen wordt dit gecontroleerd. U draagt een elektronische enkelband, die wordt aangebracht thuis of in de gevangenis. U krijgt ook een bewakingsbox. De enkelband zendt via die bewakingsbox een signaal naar een centrale computer die registreert of u al dan niet thuis bent. Het Vlaams Centrum Elektronisch Toezicht volgt die gegevens dan op. Als u onder elektronisch toezicht geplaatst werd als verdachte staat uw enkelband onder GPS-opvolging. 

Contact

Vlaams Centrum Elektronisch Toezicht
Koning Albert II-laan 35 bus 28
1030 Brussel
T 02 557 52 24 (algemeen nummer)
T 02 557 52 52 (24/7 bereikbaar)
F 02 557 52 48
vcet@wvg.vlaanderen.be   

Als u als verdachte of veroordeelde vragen hebt over elektronisch toezicht of over de aansluiting van de enkelband, neem dan contact op met het Vlaams Centrum Elektronisch Toezicht via dit e-mailadres: vcet@wvg.vlaanderen.be.

Als u vragen heeft over de leefvergoeding, neem dan contact op met de dienst leefvergoedingen via dit e-mailadres: leefvergoeding.et@wvg.vlaanderen.be.

Als u andere vragen heeft over het elektronisch toezicht in het algemeen, neem dan contact op via het e-mailadres: justitiehuizen@wvg.vlaanderen.be.

Elektronisch toezicht bij voorlopige hechtenis

Als u verdacht wordt van het plegen van een feit dat strafbaar is met een gevangenisstraf van een jaar of meer, kan de onderzoeksrechter u tijdens het gerechtelijk onderzoek in voorlopige hechtenis nemen. Elektronisch toezicht is een manier om de voorlopige hechtenis buiten de gevangenis te ondergaan.

Meer informatie >>

Elektronisch toezicht als alternatief voor een gevangenisstraf

Elektronisch toezicht is een manier om een gevangenisstraf uit te voeren buiten de gevangenis. In de meeste gevallen draagt u een elektronische enkelband.

Meer informatie >>

Elektronisch toezicht als autonome straf

De rechter kan sinds 1 mei 2016 rechtstreeks een straf onder elektronisch toezicht opleggen als een feit van die aard is om gestraft te worden met een gevangenisstraf van maximum 1 jaar. Hoe lang iemand een enkelband moet dragen, wordt bepaald door de rechter, dit is minimum 1 maand en maximum 1 jaar.

Meer informatie >>

Leefvergoeding

Bent u onder elektronisch toezicht geplaatst? Heeft u geen persoonlijke inkomsten? Vind meer informatie over de mogelijkheden van een financiĆ«le tegemoetkoming of leefvergoeding.