Contact

Vlaams Centrum Elektronisch Toezicht
Koning Albert II-laan 35 bus 28
1030 Brussel
T 02 557 52 24 (algemeen nummer)
T 02 557 52 52 (24/7 bereikbaar)
F 02 557 52 48
vcet@vlaanderen.be   

Als u als verdachte of veroordeelde vragen hebt over elektronisch toezicht of over de aansluiting van de enkelband, neem dan contact op met het Vlaams Centrum Elektronisch Toezicht via dit e-mailadres: vcet@vlaanderen.be.

Als u vragen heeft over de leefvergoeding, neem dan contact op met de dienst leefvergoedingen via dit e-mailadres: leefvergoeding.et@vlaanderen.be.

Als u andere vragen heeft over het elektronisch toezicht in het algemeen, neem dan contact op via het e-mailadres: justitiehuizen@vlaanderen.be.

Algemeen

Bij elektronisch toezicht moet u op bepaalde uren aanwezig zijn op uw adres. Deze uren zijn vooraf bepaald. Aan de hand van elektronische middelen wordt dit gecontroleerd. U draagt een elektronische enkelband, die wordt aangebracht thuis of in de gevangenis. U krijgt ook een bewakingsbox. De enkelband zendt via die bewakingsbox een signaal naar een centrale computer die registreert of u al dan niet thuis bent. Het Vlaams Centrum Elektronisch Toezicht volgt die gegevens dan op. Als u onder elektronisch toezicht geplaatst werd als verdachte staat uw enkelband onder GPS-opvolging.

Het onderstaande filmpje toont u meer over hoe het elektronisch toezicht verloopt: 

Elektronisch toezicht bij voorlopige hechtenis

Als u verdacht wordt van het plegen van een feit dat strafbaar is met een gevangenisstraf van één jaar of meer, kan de onderzoeksrechter u tijdens het gerechtelijk onderzoek in voorlopige hechtenis nemen. Elektronisch toezicht is een manier om de voorlopige hechtenis buiten de gevangenis te ondergaan.

Meer informatie >>

Elektronisch toezicht als alternatief voor een gevangenisstraf

Elektronisch toezicht is een manier om een gevangenisstraf uit te voeren buiten de gevangenis. In de meeste gevallen draagt u een elektronische enkelband.

Meer informatie >>

Elektronisch toezicht als autonome straf

De rechter kan sinds 1 mei 2016 rechtstreeks een straf onder elektronisch toezicht opleggen als een feit van die aard is om gestraft te worden met een gevangenisstraf van maximum één jaar. Hoe lang iemand een enkelband moet dragen, wordt bepaald door de rechter. Dit is minimum één maand en maximum één jaar.

Meer informatie >>

Leefvergoeding

Bent u onder elektronisch toezicht geplaatst? Heeft u geen persoonlijke inkomsten? Vind meer informatie over de mogelijkheden van een financiële tegemoetkoming of leefvergoeding.