OPZC Rekem stelt een EPC-contract op met ondersteuning van VEB en VIPA
De voorlopige cijfers voor het eerste jaar van het energieprestatiecontract in zorgcentrum Rekem zijn bekend. De energiebesparende maatregelen vertalen zich wel degelijk in de verbruiksgegevens: voor elektriciteit is er 147 MWh bespaard in de piekuren en 127 MWh in de daluren, goed voor respectievelijk 13%. Voor aardgas is er 24% bespaard, stookolie niet meegerekend.

Voor aardgas is de gegarandeerde besparing daarmee overtroffen, voor elektriciteit mag er nog wat bij. Door een bonus-malussysteem krijgt het zorgcentrum nu een compensatie van de ESCO.  Een organisatie die een energieprestatiecontract aangaat neemt dus geen risico, en wint er sowieso bij: hetzij door een lagere energiefactuur, hetzij door een vergoeding. De organisatie betaalt de ESCO met een deel van de geboekte energiewinst. Meer info over dit project vindt u op de website van het VEB.

Lees meer over de energieprestatiecontracten.

Zorgbedrijf Harelbeke koos voor energiescans met het VEB.
Publieke diensten kunnen eenvoudig, voordelig en zonder eigen aanbesteding hun energiebesparing via het Vlaams Energiebedrijf (VEB) realiseren. Kenny Verhulst van het Zorgbedrijf Harelbeke vertelt over zijn ervaring met de energiescans van het VEB.


De Vleugels bespaart energie door gratis energiescans van het VEB en het VIPA

Zorgbedrijf De Vleugels bespaart jaarlijks 10.000 euro dankzij de gratis energiescan van het VEB en het VIPA en de klimaatsubsidies. Door de samenwerking tussen VEB en VIPA wordt ‘De Vleugels’ zo ontzorgd in hun pad naar een klimaatbewuste organisatie.