UC Leuven-Limburg ontwikkelt in samenwerking met de Vlaamse overheid een eenvoudig toepasbaar instrument om voedselverlies te meten in zorginstellingen. Aanvullend zullen een observationele audit voor - en een interventieplan met handige tips en trics tegen - voedselverlies opgesteld worden. Dit laat zorginstellingen toe om voedselverlies te bekijken in relatie tot de zorg, het verstrekken van kwaliteitsvolle voeding in een optimale setting, het voorkomen van ondervoeding, en aandacht te hebben voor het welzijn en de levenskwaliteit van de bewoners of patiĆ«nten.  

In de eerste fase, die nu loopt tot juli 2017, wordt de toepasbaarheid van deze instrumenten getest in vier Vlaamse woonzorgcentra als casestudy: Henri Vander Stokken (Pepingen), Sint-Jozef (Lier), Toermalien (Genk) en Hestia (Wemmel). De eerste resultaten worden rond juli verwacht.

In een daaropvolgende tweede fase wordt bekeken hoe de resultaten uit de casestudy kunnen vertaald worden naar een meer generisch concept om te komen tot een algemene methodiek op maat van de ruime WVG-sector (woonzorgcentra, ziekenhuizen, VAPH-instellingen).

Een studiedag, met onder andere een trainingsmodule specifiek voor woonzorgcentra, zal doorgaan in het najaar van 2017. Meer details volgen later.

Meer info? UC Leuven-Limburg, expertisecel Healthy Living, goele.jans@ucll.be